Ny utredning ska se över vårdpersonalens fortbildningskrav

Det blir den tidigare universitetskanslern Harriet Wallberg som ska utreda nya yrkesregleringar och eventuella lagkrav på fortbildning för personal inom både sjukvård och tandvård. Altinget har läst utredningsdirektiven.

Den 27 april 2022 röstade riksdagen igenom ett tillkännagivande om att den dåvarande regeringen skulle ”se över frågan om ett införande av ett krav på – och rätt till – en kontinuerlig fortbildning för personal inom hälso- och sjukvården. Det vill säga en löpande uppdatering av kunskaper och färdigheter inom områden som personalen redan har utbildning för, eller är verksam inom”.

Det tillkännagivandet och artikel 22b i EU:s yrkeskvalifikationsdirektiv ligger till grund för den utredning som regeringen avser att tillsätta i dag torsdag.

– Jag tror att den här är efterlängtad av många professioner. Kompetensförsörjning är den viktigaste frågan för sjukvården. Det här är viktigt för kvaliteten i vården, men också för att göra yrket attraktivt. På kort sikt kommer inte den här utredningen att förändra kompetensförsörjningen, men på längre sikt tror jag att den blir viktig, säger sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson (KD) till Altinget.

Kan bli fler legitimationsyrken

Enligt direktiven, som Altinget tagit del av, ska utredare Harriet Wallberg bedöma om det finns behov av yrkesreglering för nya yrkesgrupper. Det skulle kunna innebära att dagens 22 legitimationsyrken utökas, eller att fler yrken får en skyddad yrkestitel. Likaså ska behovet av att införa bevis för fler specialistkompetenser ingå i utredningen.

– Vi tycker att utredaren ska ha möjlighet att välja de verktyg som utredningen tycker blir bäst. Vi vill inte snäva in det för mycket från början, säger sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson.

Flera fackförbund har länge påtalat bristen på reglerad fortbildning. 2019 anmälde Läkarförbundet Sverige till EU-kommissionen. Enligt förbundet följs inte yrkeskvalifikationsdirektivets krav på fortbildning för specialistläkare. Något gehör från kommissionen blev det inte då.

– Vi måste svara på direktivet och det har vi inte gjort. Jag vet faktiskt inte skälet till varför, men den här utredningen stämmer väldigt väl med det som är liggande kring direktivet, säger Acko Ankarberg Johansson.

Kan området

Utredaren får uppdrag att utreda om krav på att möjliggöra kontinuerlig fortbildning för de yrken som omfattas av EU-direktivets regler om automatiskt erkännande, men också överväga hur övrig vårdpersonals behov av fortbildning kan tillgodoses.

Harriet Wallberg har tidigare utrett skyddad yrkestitel för undersköterskor. Det var en viktig faktor för valet av utredare.

– Hon har erfarenhet av att närma sig frågan om reglering av yrken. Hon har redan satt sig in i vilka avvägningar man gör, så jag tänker att hon har lättare att kliva in i de här frågorna. Sedan kan hon akademin och det är viktigt i mötet med lärosätena.

Utredningen ska också lämna förslag på hur eventuella kostnadsökningar för staten, kommuner och regioner ska finansieras och analysera konsekvenserna för universitet, högskolor och andra som utbildar inom sektorn.

Utredningen ska redovisas senast 30 mars 2025.

Beslutskedja: Behörighet och yrkesreglering inom hälso- och sjukvård och tandvård

19/10
2023
19/10
2023
24/10
2023
31/1
2024
5/2
2024
13/6
2024
30/5
2025
30/5
2025

Forrige artikel SKR: 31 miljarder i underskott för kommuner och regioner SKR: 31 miljarder i underskott för kommuner och regioner Næste artikel Regeringen satsar på läromedel – men inte för vuxenutbildningen Regeringen satsar på läromedel – men inte för vuxenutbildningen
Skolverket ska spara

Skolverket ska spara

Regeringen drar ner på Skolverket med 80 miljoner i budgeten. Anledningen är att myndigheten ska effektiviseras.