250 miljoner brann inne – nu ses stödet över

Efter att 80 procent av stödet för energieffektivisering i småhus brann inne förra året ser det ut som att de dryga 300 miljonerna avsatta för i år kommer att användas upp. Men nu ska stödet ses över när nya EU-krav på energiförbrukning ska implementeras. 

Förra året brann omkring 250 miljoner av de dryga 300 miljoner för stöd för energieffektivisering i småhus inne då för få ansökningar med rätt till stödet kom in, vilket Altinget rapporterat om. För i år ser dock de avsatta medlen för stödet ut att användas upp. 

Länsstyrelsen ansvarar för att administrerar stöden och Monica Linghede är nationell samordnare för energi- och bostadsstöd vid Länsstyrelsen i Stockholm som samordnar länsstyrelsernas arbete med stödet. 

– Prognosen är att vi kommer att använda upp tilldelade medel som ligger på 325 miljoner, säger hon till Altinget. 

Att så liten andel av stödet användes upp 2023, endast omkring 20 procent, berodde på att stödet infördes först vid halvårsskiftet förra året, menar Monica Linghede. 

{{toplink}}

Regeringen ska se över stödet

Nu ska dock stödet ses över som en del i en generell översyn av de satsningar som finns inom energieffektivisering. Det meddelar klimat- och näringsdepartementet till Altinget. Anledningen är det reviderade EU-direktiv om energieffektivitet (EED) som klubbades förra året och som är en del av EU:s Fit for 55-paket. 

Direktivet ska vara infört i svensk lagstiftning i oktober 2025 och innebär bland annat att medlemsländerna ska införa stöd som bidrar till målet om minskad energianvändningen på EU-nivå med 11,7 procent fram till 2030.

Det nuvarande stödet, som riktar sig till småhusägare som har sin uppvärmning genom el eller gas och som kan sökas för att att antingen byta ut värmesystemet eller för åtgärder som exempelvis isolering eller fönsterbyte, beslutades av regeringen till 2023 års budget för att stötta hushållen när energipriserna sköt i höjden.

Enligt budgetpropositionen är stödet planerat fram till och med 2025 och närings- och migrationsminister Ebba Buschs pressavdelning meddelar att är planen att det kommer att löpa fram till dess. 

Majoriteten får fortfarande avslag

Även om stödet ser ut att sökas slut för i år är reglerna för att få ta del av stödet fortfarande snåriga och precis som tidigare får en majoritet, omkring 55 procent, av de som söker stödet avslag. Framförallt för att de helt enkelt inte har rätt till stödet. 

– Stödet är snävt och komplext vilket medför att många inte uppfyller villkoren för att få stödet vilket i sin tur leder till många avslag, säger Monica Linghede på Länsstyrelsen. 

Förutom att många skickar in ansökningar i onödan gör de komplexa reglerna också att ansökningarna är resurskrävande att handlägga och Länsstyrelsen fortsätter att flagga för att det skulle behövas bättre riktlinjer eller en tydligare förordning. 

– Vi håller departementet underrättade om hur vi ser på saken. Sen blir det upp till dem att agera på det vi säger.

Boverket är överprövande myndighet och i takt med att fler överprövningar gjorts av dem har det blivit något tydligare hur länsstyrelserna ska tolka reglerna än när stödet infördes. 

– Det är enklare nu än vad det var i början. Men fortfarande är det en hög avslagsfrekvens. Hur vi ska komma till rätta med det är väl att förtydliga förordningen i sådana fall, säger Monica Linghede. 

Missat beslut

I samband med budgetpropositionen 2024 missade klimat- och näringslivsdepartementet att besluta om det bemyndigande som krävs för att Länsstyrelsen ska kunna betala ut stödet för 2025. I samband med vårbudgeten rättades dock missen till och nu ska även de ansökningar som kommer in för nästa år kunna behandlas. 

{{toplink}}

Beslutskedja: Förslag till förordning om bidrag för energieffektivisering i småhus

8/11
2022
17/1
2023
8/3
2023
14/3
2023
14/3
2023
29/3
2023
11/4
2023
8/5
2023
25/5
2023
10/8
2023
7/3
2024
2/4
2024
16/4
2024
20/8
2024

Forrige artikel Busch duckar EU-kraven: Står för att utsläppen ökar Busch duckar EU-kraven: Står för att utsläppen ökar Næste artikel Pandemibidrag till kommuner och regioner ska granskas Pandemibidrag till kommuner och regioner ska granskas
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.