SD vill ha skarpare kontroll av fastighetsköp – M och KD tveksamma

Tidöpartierna är inte överens om hur förslaget om att skärpa kontrollerna av fastighetsköp ska tas vidare. Sverigedemokraterna är positiva och hade velat gå ännu längre. Moderaterna och Kristdemokraterna är mer tveksamma. 

Sverigedemokraterna är positiva till utredningsförslaget om att skärpa kontrollerna vid köp av fastigheter.

– Utredningen är ett steg på vägen mot vad vi vill, just att man får en ny förprövning, säger Sverigedemokraternas bostadspolitiska talesperson Mikael Eskilandersson till Altinget. 

Utredningen tillsattes av den S-ledda regeringen 2022 men fick fortsätta arbetet även efter regeringsskiftet. I utredningsförslaget, som skickades på remiss i förra veckan, föreslås att den som vill köpa en hyresfastighet måste få sitt köp godkänt av kommunen innan det går igenom.

SD vill gå längre

Mikael Eskilandersson (SD) hade gärna sett ännu skarpare förslag när det gäller kontroller av fastighetsägare.

– Utredningen föreslår att kommunen ska pröva det i varje enskilt fall och det är ju bättre än att inte pröva det alls. Så på så sätt är vi positiva till lagförslaget. Men frågan är om det är tillräckligt, säger han. 

Eskilandersson (SD) hade gärna sett att utredningen fått ett bredare direktiv där även möjligheterna att generellt neka en fastighetsägare som missköter sig från att köpa fastigheter hade undersökts. Men också där möjligheterna till skarpare straff för de fastighetsägare som inte sköter sig ses över. 

– Det finns ju ett antal som idag äger fastigheter som de inte sköter och som är svåra att komma åt. Det är där jag saknar lagstiftning, säger Mikael Eskilandersson (SD). 

– Det finns tydliga åtaganden både i PBL och miljöbalken om att en fastighetsägare ska underhålla sin fastighet och ha egenkontroll. Men när det inte följs finns det få medel för en kommun att komma åt det och ställa krav på att det här verkligen görs.

Utredningsförslaget har fått kritik från Byggföretagen och från fastighetsägare för att riskera att bli hämmande och innebära en försämring på bostadsmarknaden. 

– Jag ger inte jättemycket för den invändningen, säger Mikael Eskilandersson (SD)

– Som det är upplagt i förslaget, att kommunen får 25 arbetsdagar på sig att komma med invändningar, så tycker jag inte att det är ett problem för marknaden. Jag är lite förvånad över att inte marknaden själva ser det som mer problematiskt att fastigheter faktiskt köps upp av oseriösa fastighetsägare.

KD emot

Moderaterna och Kristdemokraterna är mer tveksamma till förslaget. Den tidigare förvärvslagen, som delvis liknar det förslag som läggs fram, avskaffades av bland andra Moderaterna och Kristdemokraterna 2010. 

– Gör man den förändring som föreslås i utredningen ska man kontrollera alla fastighetsägare innan de köper en fastighet. Det kan jag tycka är samma sak som vi inte tyckte var bra i den tidigare lagstiftningen, säger Larry Söder (KD), bostadspolitisk talesperson, till Altinget. 

Han menar att den nya bostadsförvaltningslagen som ersatte förvärvslagen bör få prövas en längre tid än vad den gjort hittills, innan man instiftar en ny. 

Moderaternas bostadspolitiska talesperson David Josefsson är mer vag kring hur Moderaterna ställer sig.

– Vi måste göra en samlad bedömning innan vi egentligen vet vad vi som moderater tycker kring de här förslagen, säger han till Altinget. 

Fick gå på remiss

Men han säger att är väl medveten om mot kritiken mot den tidigare förvärvslagen och att han tycker att Byggföretagens och Fastighetsägarnas invändningar är relevanta.

– Men intentionen att gå igenom och försöka hitta olika sätt att komma åt oseriösa hyresvärdar, men kanske framförallt oseriösa fastighetsägare som på olika sätt använder fastigheter som brottsverktyg tycker jag är viktigt. Sen om det här är rätt verktyg det vågar jag inte svara på, säger han.

Han poängterar dock att man låtit utredningen fortsätta just för att få veta vilket möjligheter och behov som finns.

– Hade det varit självklart att inte införa den då hade vi stoppat utredningen och inte heller skickat den på remiss, säger David Josefsson (M). 

{{toplink}}

Beslutskedja: Skärpta kontroller vid fastighetsförvärv

30/6
2022
24/1
2023
1/9
2023
26/9
2023
10/10
2023
7/11
2023
23/1
2024
26/1
2024
1/2
2024

Forrige artikel Trafiksatsning skjuts ner av åkerier: Regeringen skriker ”Köp diesel” Trafiksatsning skjuts ner av åkerier: Regeringen skriker ”Köp diesel” Næste artikel Regeringens uppmaning till EU efter terrordådet: Stärk säkerhetsarbetet Regeringens uppmaning till EU efter terrordådet: Stärk säkerhetsarbetet
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.