Migrationsministern om SD-hotet: ”Vi har precis samma ingångsläge”

Regeringen måste stoppa migrationspakten för att inte riskera samarbetet med Sverigedemokraterna, säger Mattias Karlsson som backas upp av partiledaren. Nu kommenterar migrationsministern utspelet.

Jimmie Åkesson (SD) skriver i ett inlägg på Facebook:

”Vi kommer inte att acceptera att man skänker bort svenska väljares makt över migrationspolitiken till andra länders politiker och byråkrater i Bryssel. Punkt.”

Inlägget innehåller också en bild på partikollegan Mattias Karlssons utspel på fredagsmorgonen där Karlsson kräver att regeringen ”måste stoppa ′Migrantpakten′ i EU-parlamentets tappning”. Om inte så har han svårt att se hur ”grunden för vårt samarbete skall kunna bestå”.

– Jag kan garantera SD att det inte blir den överenskommelse som Europaparlamentet har landat i, säger migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) till SVT Nyheter och fortsätter:

– Vi har precis samma ingångsläge som SD. Vi kommer aldrig kunna ställa oss bakom en pakt som inte innebär en stramare invandring till Sverige.

KD-ledaren Ebba Busch kommenterar utspelen i Aftonbladet.

– Det bästa sättet att komma överens om man kommit på nya tankar i någon fråga, det är att tala med varandra, inte att tala via media, säger hon.

– Jag känner mig trygg med den linje vi har kommit överens om bland våra fyra partier. Men jag uppmanar alla – vill man ha fruktbara goda samtal så bör man göra det med varandra, inte via media.

Varnat för konsekvenserna

Konflikten har under veckan framför allt pågått på EU-nivå. Moderaten Tomas Tobé är EU-parlamentets ansvarige för delen av pakten om hur migranter ska fördelas mellan medlemsländerna. Han har tidigare varnat för konsekvenserna om EU misslyckas att samarbeta om frågan:

– Vi kommer se exempel på länder som slutar att registrera människor vid gränserna, vi kommer se en brist på solidaritet mellan medlemsländer och det kommer skapa en väldigt problematisk situation, sade han tidigare i veckan.

Parlamentet röstade igenom migrationspakten med en tydlig majoritet på torsdagen. Nu behöver medlemsländerna enas innan slutförhandlingarna kan inledas.

{{toplink}}

Forrige artikel EU ger sig in i den globala striden om mikrochips EU ger sig in i den globala striden om mikrochips Næste artikel Tidigare landshövding ska utreda kyrkans skog Tidigare landshövding ska utreda kyrkans skog
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.