Åtta månader har gått – Afghanistanutredning inte igång

I början av sommaren beslutade regeringen att en parlamentarisk kommitté ska utvärdera Sveriges 20-åriga engagemang inom utrikes- och säkerhetspolitik respektive bistånd i Afghanistan. Men efter åtta månader är arbetet fortfarande inte igång. ”Det är bedrövligt”, säger Håkan Svenneling (V).

Partierna har nominerat ledamöter till den parlamentariska kommittén inte bara en gång, utan två gånger. En gång före valet i slutet av juni och en gång efter valet, i november. En ordförande finns på plats sedan sommaren – Lennarth Hjelmåker – liksom två sekreterare.

Men regeringen har ändå inte fått kommittén på plats och arbetet med att utvärdera Sveriges 20 år av insatser i Afghanistan, militära och civila, har inte kunna komma igång. Detta trots att det nu är åtta månader sedan S-regeringen beslutade om att tillsätta utredningen.

Håkan Svenneling, Vänsterpartiets utrikespolitiska talesperson, säger till Altinget att han tycker det är ”bedrövligt”.

– Kansliet och allt är på plats, men det här är ju en parlamentarisk kommitté, så de har inte kunnat starta sitt arbete, säger han.

M drev på för en utredning

Svenneling tycker att det är extra besynnerligt att regeringen och utrikesminister Tobias Billström (M) inte fått igång utredningen, eftersom den visserligen beslutades av S-regeringen, men först efter att Moderaterna, Centern och Vänsterpartiet hotat med ett utskottsinitiativ i riksdagen.

– Till slut sa regeringen okej och fattade ett beslut om en parlamentarisk kommitté. Så det är ju Moderaternas egen utredning, säger han.

Håkan Svenneling har i en skriftlig fråga begärt svar på vad utrikesminister Tobias Billström (M) avser att göra för att den parlamentariska kommittén ska kunna påbörja sitt arbete inom kort. I sitt svar skriver Billström att utvärderingen är viktig, men ger inget svar på vad det är som har dröjt eller exakt när kommittén ska kunna finnas på plats.

Arbetet med att göra förändringar i kommitténs sammansättning efter partiernas andra nomineringsomgång, den efter valet, är igång på Regeringskansliet, enligt Billströms svar. Han avslutar sitt svar med ”min förhoppning är att hela kommitténs arbete kan påbörjas inom en snar framtid”.

{{toplink}}

Beslutskedja: Utredning: Utvärdering av Sveriges engagemang i Afghanistan under åren 2001–2021

10/6
2022
10/2
2023

Forrige artikel Ny GD på Finansinspektionen – vill inte kommentera amorteringskrav Ny GD på Finansinspektionen – vill inte kommentera amorteringskrav Næste artikel Hon ska utveckla Moderaternas skolpolitik Hon ska utveckla Moderaternas skolpolitik
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.