AF spår ökad arbetslöshet – ”Inflationen största osäkerhetsfaktorn”

Trots det besvärliga ekonomiska läget spår Arbetsförmedlingen (AF) inga stora ökningar av arbetslösheten i sin prognos för 2023–2024. ”Vi är överraskade. Arbetsmarknaden har hållit emot bra”, säger Eva Samakovlis, analysdirektör på AF.

Man kan hävda att det mest förvånande med svensk arbetsmarknad är hur motståndskraftig den hittills har varit. De internationella kriserna har avlöst varandra. Inflationen är hög, vilket har urholkat hushållens köpkraft. Det finns dessutom en obalans mellan vilken sorts kompetens arbetsgivarna efterfrågar och den som arbetstagarna faktiskt har.

Något ökad arbetslöshet

Trots detta bedöms arbetslösheten i år bli 6,4 procent – den lägsta sedan 2009. Och Arbetsförmedlingen bedömer i sin prognos för 2023–2024 att den kommer att stiga till 6,5 procent under 2024. 

– Att arbetslösheten inte ökar mer beror på bristsituationen på arbetsmarknaden och att arbetsgivarna försöker behålla sin personal i så stor utsträckning som möjligt. Men det är också en fråga om tid, hur länge arbetsgivarna orkar hålla emot när ekonomin försämras, säger Eva Samakovlis till Altinget. 

De ser att arbetsgivarnas efterfrågeförväntningar på sina varor och tjänster har sjunkit. Arbetsgivarna är också mer försiktiga med nyanställningar vilket minskar efterfrågan på arbetskraft.

– Men vi tror inte att det leder till en kris, utan vi ser relativt små ökningar i arbetslösheten.

Vad ser du som de största riskerna?

– Inflationen. Hur snabbt den kan gå ner är den stora osäkerhetsfaktorn. Hög inflation och hög ränta påverkar hushållens konsumtionsutrymme och det slår i sin tur mot bygg och sällanköpshandeln, säger Eva Samakovlis. 

Vilka är era viktigaste rekommendationer?

– Generellt är det att man lär sig svenska och tar en gymnasieexamen. Hos oss på Arbetsförmedlingen kan vi se att det finns evidens för att subventionerade anställningar fungerar. Vi ser också att arbetsmarknadsutbildning och praktik fungerar för dem som står långt från arbetsmarknaden.

Idéburna aktörer oroas

Det finns en oro inom den idéburna sektorn över AF:s nya rutiner om att prioritera upphandlade verksamheter för arbetsträning. Myndigheten bedömer att det nuvarande arbetssättet kan krocka med upphandlingsrätten, så från den 1 oktober kommer de ”i första hand” att använda sig av upphandlade tjänster. 

De idéburna menar att detta kommer att drabba dem som står längst från arbetsmarknaden, hur ser du på det?

{{toplink}}

– Vi är medvetna om att det finns en oro och har respekt för det. Idéburna sektorn är en av flera viktiga samarbetspartners för oss. Deras kunskap är värdefull och vi behöver hitta välfungerande arbetssätt framöver, säger Eva Samakovlis.

Altingets gratis nyhetsbrev

Forrige artikel OECD ser med oro på svensk hyresmarknad – ”väldigt allvarlig situation” OECD ser med oro på svensk hyresmarknad – ”väldigt allvarlig situation” Næste artikel M-toppen höjde sin egen lön – folkomröstning kan besluta om sänkning M-toppen höjde sin egen lön – folkomröstning kan besluta om sänkning
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.