Allan Widmans (L) arvtagare missar riksdagen

Hon skulle ta över försvarsfrågorna i Liberalerna efter veteranen Allan Widman. Men partiets stöd i Sörmland är för svagt och journalisten, författaren och säkerhetspolitiska experten Johanne Hildebrandt får ingen riksdagsplats.

Johanne Hildebrant toppar Liberalernas lista i Sörmland. Men det räcker inte, då partiet i den preliminära rösträkningen endast har 3,6 procent och därmed blir utan riksdagsmandat.

– Det viktiga är att L stannar kvar i riksdagen. Det var därför jag tackade ja till att kandidera. Vi har arbetat hårt i Sörmland och gått från 1,5 procent i opinionsmätningarna till 3,6 i valet. Det är inte dåligt – även om det inte räckte ända fram, säger hon i ett skriftligt svar till Altinget.

Hildebrandt är tidigare journalist och krigskorrespondent, i dag författare samt försvarsutredare hos Liberalerna. Hon är även ledamot i Kungliga krigsvetenskapsakademin.

Då Allan Widman, Liberalernas försvarspolitiska veteran, nu lämnar riksdagen, sågs Hildebrandt som den självklara efterträdaren – inte minst av Widman själv.

– Vi har en jättefin kandidat som toppar listan i Södermanland: Johanne Hildebrandt. Det vore en i mina ögon utmärkt ersättare, sade Allan Widman till Altinget före valet.

"Visst är det trist"

Planen att bli riksdagsledamot gick inte i lås, men Hildebrandt kommer inte att stå sysslolös.

– Visst är det trist att jag inte kom in eftersom jag tror att jag hade kunnat göra nytta i försvarsutskottet. Å andra sidan är det ingen katastrof eftersom jag har två stora bokprojekt som ska i hamn, säger hon.

Hon är anställd som försvarsutredare hos Liberalerna och avser att fortsätta med det så länge partiet anser att hon behövs.

– Misstänker att den som hamnar i försvarsutskottet kan behöva lite backup i början med tanke på att vi står inför en enorm förändring i och med Natomedlemskapet, säger Johanne Hildebrandt.

Forrige artikel Platsbyte på flera tunga talespersonsstolar väntar Platsbyte på flera tunga talespersonsstolar väntar Næste artikel Överblick: Intäktstak för elproducenter föreslås i EU och valresultat väntas i dag Överblick: Intäktstak för elproducenter föreslås i EU och valresultat väntas i dag
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.