Platsbyte på flera tunga talespersonsstolar väntar

Flera tunga namn på energi-, infrastruktur-, miljö- och klimatområdet lämnar eller ser ut att förlora sina riksdagsplatser. Det innebär också att åtråvärda stolar blir lediga. Altinget har namnen på dem som kan kliva fram och ta över.

Med mikrofonen på är det få som spekulerar särskilt fritt om vem som ska och bör ta över efter de olika politiker inom miljöområdet som nu lämnar riksdagen. Ett undantag är Peter Helander, skogspolitisk talesperson i Centern som i och med valet drar sig tillbaka till Dalarna.

– Du får gärna citera mig på det, säger Peter Helander i valvakevimlet och säger att han räknar med att Daniel Bäckström tar över ansvaret för skogsfrågorna samt med fördel även för jakt och vilt.

Värmlänningen Daniel Bäckström är i dag partiets landsbygdspolitiska talesperson, men han har även försvarspolitiken på sitt bord. Det ser inte Helander som något särskilt stort hinder, utan försvarspolitiken kan någon annan ta, anser han.

Färre C-stolar efter valet

Men det är inte bara Helander bland Centerpartiets talespersoner på miljöområdet som överger riksdagshuset i Stockholm. Miljöpolitiska talespersonen Magnus Ek inledde valdagen med att rösta i vallokalen i östgötska Gryt och syntes senare samma kväll i vimlet på partiets valvaka vid Brunkebergstorg i Stockholm. Därmed sätter han punkt för pendlandet mellan riksdagen och Gryt. Även jordbrukspolitiska talespersonen Kristina Yngwe och trafikpolitiska talespersonen Anders Åkesson tackar för sig.

Kvar är Rickard Nordin, energi- och klimatpolitisk talesperson.

Det är alltså flera talespersonsstolar som partiledningen och partiledaren Annie Lööf ska fylla, men sannolikt blir de färre än under mandatperioden som har gått. Centerpartiet har backat, därmed är det färre ledamöter som ska dela på bördan i riksdagsarbetet.

När det kommer till de som kan fylla stolarna uppger olika källor olika namn. Anders Åkesson pekar själv ut utskottskollegan Mikael Larsson som en stark kandidat till den trafikpolitiska posten. På jordbrukssidan anges att ”det är en post som nästan alla vill ha, vi är ju Centerpartiet.”

På den miljöpolitiska sidan pekas nuvarande riksdagsledamoten Ulrika Heie, Stina Larsson från Skåne och nya ledamoten från Östergötaland Muharrem Demirok ut i bakgrundssamtal.

Liberal energitalesperson hänger löst

På energisidan kan det eventuellt också bli en ny bekantskap framöver i Liberalerna. Arman Teimouri kan nämligen förlora sitt Värmlandsmandat, vilket gör att talespersonsrollen kan gå vidare till en annan kandidat.
– Det är klart att man sitter lite på spänn innan allt är färdigräknat, säger Teimouri till P4 Värmland.

Även ny energitalesperson i SD?

Samtidigt har Sverigedemokraternas Mattias Bäckström Johansson i dag en packad uppdragsbeskrivning, som närings- och energipolitisk talesperson, men också vice gruppledare och vice partisekreterare. Han uppger att ett platsbyte inte är aktuellt i nuläget då partiet precis utsett nya talespersoner. Men han beskriver samtidigt ansvaret som ”lite för omfattande”.

– Sedan är det så att både S och M har två personer som jobbar med energifrågan i näringsutskottet. Jag tror att man kan dela på det, och vi kommer ju att behöva växla upp organisationen, säger Bäckström Johansson till Altinget.

Två kandidater till att bistå, eller ta över energifrågorna, är de nya riksdagsledamöterna Elsa Widding och Jessica Stegrud. Stegrud är inte helt säker på att hon tar platsen hon valts till, men är samtidigt tydlig med att om hon ska ta plats så är det inte för att vara "backbencher".

Arvtagare till Tovatt och Gardfjell?

Även hos Miljöpartiet är det många års miljöerfarenhet som är på väg att lämna riksdagshuset. Lorentz Tovatt, klimat- och energipolitisk talesperson som skapade en hel del irritation när han firade Bromma flygplats död med tårta framför stadshuset, ska återvända till universitetet. Maria Gardfjell, miljöpolitisk talesperson, drog tillbaka sin riksdagskandidatur efter konflikt med lokalavdelningen.

De namn som väntas kliva fram inom miljö-, energi-, klimat- och infrastrukturspolitik efter valet flera, enligt dem som Altinget pratar med på Miljöpartiets valvaka. Daniel Helldén, avgående trafikborgarråd i Stockholm, är ett återkommande namn. Här kan eventuellt bli en fajt om positionerna med nuvarande trafikpolitiska talespersonen Emma Berginger.

Även Emma Nohrén räknas upp av flera, riksdagsledamot mellan 2014 och 2018, i dag är hon ordförande i Miljömålsberedningen. Hon är det tyngsta namnet på miljöområdet, säger någon. Nuvarande talespersonen för biologisk mångfald, Rebecka Le Moine, nämns också som en av de pusselbitar partiledningen har framför sig.

Linus Lakso, ordförande i MP:s partistyrelse och sörmlänning som sannolikt är på väg in i riksdagen, finns med i spekulationerna till en tyngre post. Ett annat återkommande namn är ”han Risberg från Uppsala”, det vill säga PR-konsulten Jacob Risberg som ser ut att kunna ta över Maria Gardfjells plats.

Samtidigt kan det tillkomma ytterligare öppningar på talespersonsstolarna. Civilutskottets ordförande, Emma Hult, riskerar nämligen att tvingas lämna riksdagen då Miljöpartiet ser ut att förlorar sitt mandat i Jönköpings län. Det skiljer dock bara några röster, så än är det oklart om infrastruktursfrågorna i det utskottet tas upp av en annan ledamot.
– Hoppas fortfarande på att jag ska få fortsätta som riksdagsledamot, skriver hon i ett mejl till Altinget.

V söker ledare i trafik- och miljö- och jordbruksutskottet

Vänsterpartiets Elin Segerlind förlorar också sitt mandat, vilket gör att en ny talesperson i de klimat- och miljöpolitiska frågorna. Vem det blir är oklart, enligt Segerlind.

– Jag skulle inte säga att det finns någon glasklar. Men Andrea Andersson Tay på Stockholmslistan, som tidigare jobbat på Jordens Vänner, kanske. Sedan har vi Lorena Delgado, också från Stockholm, som också är engagerad i de här frågorna, säger Segerlind till Altinget.

Segerlind utsågs till ny klimatpolitisk talesperson efter att trafikutskottets ordförande Jens Holm aviserade att han skulle lämna sin riksdagsplats. Vem som tar över hans stol i utskottet och samtidigt även huvudansvaret i de infrastrukturpolitiska frågorna, är oklart enligt Altingets uppgifter. Den mest givna kandidaten, Jessica Thunander, förlorar nämligen sitt riksdagsmandat.

Artikeln är uppdaterad efter publicering.

,

Forrige artikel Tunga riksdagsledamöter riskerar att ryka Tunga riksdagsledamöter riskerar att ryka Næste artikel Allan Widmans (L) arvtagare missar riksdagen Allan Widmans (L) arvtagare missar riksdagen
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.