Allt sämre arbetssituation på försvarsdepartementet 

Försvarsdepartementet tampas med utbredd stress och hög arbetsbelastning där endast var fjärde medarbetare upplever sig ha kontroll över sin arbetssituation. Det framgår av Regeringskansliets arbetsmiljöundersökning.

Altinget har tidigare rapporterat om en tuff arbetssituation för medarbetarna på försvarsdepartementet, som de senaste åren behövt hantera både ett allvarligt säkerhetspolitiskt läge och den långa processen mot ett svenskt Natomedlemskap.

I oktober uppgav drygt sju av tio medarbetare att de upplever en arbetsbelastning som är eller kan bli en riskfaktor. En omorganisation och nyanställningar skulle möta problemen, men i stället har det blivit värre.

Av den arbetsmiljöundersökning som Regeringskansliet genomförde i början av året framgår det att hela 77 procent upplever en hög arbetsbelastning. Var tredje svarande uppger att det är en riskfaktor. Samma andel på hela Regeringskansliet är 14 procent. 

På ett år har också andelen som uppger en god arbetsglädje sjunkit med 30 procent, från 67 till 47 procent. Innan regeringsskiftet, i september 2022, uppgav 17 procent att arbetsglädjen var eller kunde bli en riskfaktor. Den andelen har ökat till 53 procent.

Även medarbetarnas välbefinnande och hälsa har försämrats kraftigt. En majoritet av de 160 anställda som har svarat på undersökningen uppger att de har stressymptom som behöver beaktas eller direkt åtgärdas.

Endast var fjärde medarbetare upplever sig ha kontroll över sin arbetssituation, en minskning med 40 procent sedan i oktober.

Facket: Bra jobb kräver tid

Kristina Lindström är ordförande för Saco-S i Regeringskansliet och konstaterar att situationen på försvarsdepartementet är ansträngd. Omorganisationen spelar in, men också Natomedlemskapet som påverkat flera departement.

”Vårt jobb i Regeringskansliet innebär ofta att kunna överblicka konsekvenser och att se framåt, så att regeringen får ett fullgott beredningsunderlag. För att göra jobbet med hög kvalitet krävs ofta att vi har tillräcklig tid och kunskap, och att vi har proaktiva dialoger mellan tjänstemän och politisk ledning om vad som ska uppnås och hur. När det gäller Nato har det inte varit lätt att åstadkomma detta”, skriver hon i en kommentar till Altinget.

Lindström pekar på att det är arbetsgivarens fulla ansvar att säkerställa en god arbetsmiljö. Arbetsmiljöundersökningen har följts av en dialog inom departementet och det finns enligt Lindström en samsyn kring vad som behöver göras.

”Nu arbetar vi framåt via en handlingsplan för att åstadkomma förbättring”, skriver hon.

Altinget har sökt försvarsminister Pål Jonson, departementschef för försvarsdepartementet, som avböjer kommentar. Regeringskansliets HR-chef har inte varit tillgänglig för intervju.

{{toplink}}

Forrige artikel Skyttedal startar eget parti Skyttedal startar eget parti Næste artikel Skärpningar och skyddsnät – så blir demokrativillkoren Skärpningar och skyddsnät – så blir demokrativillkoren
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.