Anna Stellinger ratades – EU-toppjobb gick till mindre meriterad tysk

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen har hamnat i blåsväder sedan hon utnämnt en partikamrat till ett EU-toppjobb – trots att två kvinnor som konkurrerade om posten var mer meriterade. Svenska Anna Stellinger, i dag högt uppsatt chef på Svenskt näringsliv, var en av kvinnorna som ratades.

De var två kvinnor och en man i slutspurten för det nyetablerade EU-toppjobbet som unionens ”särskilda sändebud för små och medelstora företag”, ett uppdrag där personen i fråga ska rapportera direkt till kommissionens ordförande.

Trots att tysken Markus Pieper, som kommer från samma kristdemokratiska parti som Ursula von der Leyen, gjorde minst bra ifrån sig i den externa och interna utvalsprocessen av de tre finalisterna var det ändå han som i slutändan valdes till tjänsten – av kommissionsordföranden själv.

Svenska Anna Stellinger, som i dag är chef för internationella och EU-frågor på Svensk näringsliv, var en av de två kvinnorna som fick se sig ratad. Tjeckiska juristen och liberala EU-parlamentarikern Martina Dlabajová var den andra. Trots att båda presterade 30 procent bättre än tysken, enligt La Matinal Européenne.

Den 31 mars skrev Pieper på ett fyraårskontrakt, med 20 000 euro, motsvarande cirka 230 000 kronor i månadslön, och ska börja sin tjänst den 16 april, rapporterar Politico. 

Kritik både utifrån och inifrån 

Anklagelser om vänskapskorruption har nu blossat upp till följd av von der Leyens agerande i processen.

Markus Pieper är högt uppsatt i EU-parlamentets kristdemokratiska partigrupp EPP. För bara några veckor sedan utsågs von der Leyen till EPP:s kandidat till att fortsätta leda kommissionen i ytterligare fem år – men stödet för henne var svagt och signalen tydlig att partiet förväntade sig eftergifter.

von der Leyen har i processen kringgått sin egen kommissionär, fransmannen Thierry Breton, som är ansvarig för den inre marknaden och därmed är den som har frågan om företag på sitt bord. Breton hade velat se tjeckiska Dlabajová på posten, med hänvisning till hennes prestationer under urvalsprocessen. Men beslutet togs på ett möte när han inte var närvarande.

{{toplink}}Breton har tillsammans med tre andra kommissionärer, Nicolas Schmit med ansvar för arbetsmarknad, Paolo Gentiloni med ansvar för ekonomi samt utrikeschefen Josep Borrell i ett brev till von der Leyen protesterat mot utnämningen.

Även från EU-parlamentet har det kommit reaktioner. En grupp ledamöter har krävt att urvalsprocessen ska göras om.

Det hela är besvärande för von der Leyen som just gett sig in i valkampanj för att vinna ett brett stöd för ytterligare en mandatperiod vid rodret för kommissionen. Farhågor har också väckts om hur hanteringen av frågan ska påverka förtroendet för EU i stort, två månader innan EU-valet.

”Reglerna har följts”

Den kontroversiella utnämningen lyftes på begäran av de fyra protesterande kommissionärerna till diskussion när EU-kommissionen på onsdagen hade sitt traditionella veckomöte. Men kommissionen ville efteråt inte ge några detaljer om hur den diskussionen gått.

– Vi kommenterar inte kring våra interna diskussioner, sade EU-kommissionens vice ordförande Maroš Šefčovič på en pressträff på onsdagen.

Maroš Šefčovič, som tidigare varit ansvarig för kommissionens personalpolitik under fem år, underströk att han vet hur viktigt det är att följa det exakta reglerna och respektera processerna.

– Det har också gjorts i det här fallet, försäkrade han. {{toplink}}

Forrige artikel Trots protester vid omröstning: EU får en gemensam migrationspolitik Trots protester vid omröstning: EU får en gemensam migrationspolitik Næste artikel Regionrådet: Vi behöver få påverka EU:s regionalpolitik Regionrådet: Vi behöver få påverka EU:s regionalpolitik
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.