Regionrådet: Vi behöver få påverka EU:s regionalpolitik

Som enda inbjudna regionpolitiker ska Rachel De Basso diskutera EU:s regionalpolitik och långtidsbudget på Cohesion Forum i Bryssel. "Utifrån hur sammanhållningspolitiken håller på att utveckla sig på EU-nivå så är det viktigt att vi i regionerna är med och får möjlighet att påverka", säger hon till Altinget.

Cohesion Forum inleds i Bryssel i dag torsdag. Rachel De Basso, som är regionstyrelsens ordförande i Region Jönköpings län och också ordförande för sjukvårdsdelegationen hos Sveriges Kommuner och Regioner, ska delta i den panel som ska diskutera den framtida sammanhållningspolitiken. EU ska ha en ny långtidsbudget från 2028 och Rachel De Basso ser flera orosmoln när det handlar om regional utveckling. 

– Om EU nu drar ner på de bidrag som vi i regionerna får kopplat till sammanhållningspolitiken som styr till stora delar vårt regionala utvecklingskapital så kommer det att leda till att vi får sämre regional utveckling i Sverige, säger hon.

Hälsa en väg

Ett av de sammanhållningspolitiska målen under perioden 2021-2027 är ”ett mer socialt EU som följer principerna i den europeiska pelaren för sociala rättigheter och stöder bra arbetstillfällen, utbildning, kompetens, social inkludering och en jämlik hälso- och sjukvård”. Rachel De Basso pekar på hälsa som ett av de viktiga verktygen för att utjämna skillnader mellan regionerna. 

– Det förebyggande arbetet är jätteviktigt och i det så ingår det ju också att man ska ha möjligheter till utbildning. Att minska de sociala skillnader som finns i samhället och då är ju kompetensförsörjningsfrågorna avgörande.

Hon efterlyser också en tydlig dialog mellan den statliga och regionala nivån i Sverige kring hur sammanhållningspolitiken ska utvecklas. Konferensen kommer att ta avstamp i medlemsstaternas syn på åt vilket håll den utvecklingen ska gå och Rachel De Basso efterlyser en dialog med den svenska regeringen som slutligen är de som ska förhandla fram de nya målen. 

 – Det finns krafter som vill dra ner målen för att skapa ett mer centralstyrt Europa, där man med snabba akuta åtgärder kan skjuta till resurser till medlemsstaterna. Det tycker vi är en felaktig väg att gå. Vi anser ju att man behöver utgå ifrån de regionala skillnaderna som finns mellan staterna men också inom medlemsländerna.

Utveckling

Rachel De Basso kommer att peka på att det kommer att behövas en balans mellan de europeiska strategiska målsättningarna och de olika regionala förutsättningarna.

– Det är jätteviktigt att man utvecklar sammanhållningspolitiken, för de problem som vi hade inför den här programperioden skiljer sig åt. Vi har haft en pandemi, vi har flyktingströmmar, vi har fattigdom, vi har sociala skillnader i Europa, vi har utbildningsskillnader. Det här är någonting som den svenska regeringen behöver föra fram i samtalen med de andra medlemsstaterna i förhandlingarna. Nu har vi ett fönster att göra det.

Konferensen kan följas live här.

Forrige artikel Så kan 940 000 hektar skog skyddas i ett svep Så kan 940 000 hektar skog skyddas i ett svep Næste artikel Budgetpengar till det civila försvaret Budgetpengar till det civila försvaret
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.