Anstrell (M) tar en ny dust med Hultqvist om försvarets underkläder

Problemet med att kvinnor inom Försvarsmakten inte får kläder och utrustning som fungerar är en evig följetong. Än en gång kräver Alexandra Anstrell (M) svar från försvarsminister Peter Hultqvist (S) om varför frågan inte är löst. ”Det här är ett stort problem” säger Anstrell.

Utrustning och kläder som inte är anpassade för kvinnor inom Försvarsmakten är en fråga som aldrig tycks nå en lösning. År 2013 publicerade Officersförbundet en rapport Look good – do good, om Försvarsmaktens oförmåga att tillhandahålla ändamålsenligt materiel för kvinnor i försvaret.

När ombuden för landets värnpliktiga nyligen samlades till kongress var frågan om bristen på fungerande kläder till kvinnor en av de mest diskuterade. Det skriver riksdagsledamot Alexandra Anstrell (M) i en interpellation till försvarsminister Peter Hultqvist (S).

Det är inte första gången du tar upp den här frågan med försvarsministern. Varför gör du det igen?

– Därför att det tar sån tid och därför att det här är ett stort problem.

I en interpellationsdebatt mellan dig och försvarsministern år 2019 sade Hultqvist att det går framåt och han räknade upp vad som beställts in för utrustning till kvinnor. Går det inte framåt ändå?

– Försvarsministern kan rabbla upp hur mycket som helst som har beställts, så länge det inte når ut till dem som är i verkligheten spelar ju det ingen roll. Jag pratade senast i dag med en tjej i Pliktrådet som hade haft skavsår i ljumsken i två månader efter en fältövning. Jag pratade med en annan som fått köttsår på bröstbenet från ett blixtlås på sport-bh:n, säger Alexandra Anstrell och berättar även om ett annat exempel på hur för stora hjälmar och skyddsvästar försvårar för de värnpliktiga.

Man hör inte om motsvarande problem inom Tullverket eller Polismyndigheten. Har du någon uppfattning om varför just Försvarsmakten inte lyckas lösa de här problemen?

– Det är en brist på prioritering. Hade det gällt kalsonger hade vi haft det på plats för länge sedan. Det är pinsamt att vi inte löst det här på 30 år. Klarar man inte att lösa det här, då kommer man heller aldrig få ett jämställt försvar.

Den 10 juni debatterar Alexandra Anstrell och Peter Hultqvist frågan i riksdagen. Se debatten om samma fråga från år 2019 här.

Forrige artikel Hon får mest när statssekreterarnas löner höjs Hon får mest när statssekreterarnas löner höjs Næste artikel Överblick: MP hoppas på majoritetsregering och riksdagen vill se ny kommission Överblick: MP hoppas på majoritetsregering och riksdagen vill se ny kommission
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.