Arvsfonden: S och V missnöjda med Riksrevisionens svar hos socialutskottet

Riksrevisionen besökte under tisdagen socialutskottet och redogjorde för sin granskning av Allmänna arvsfonden. ”En av frågorna var varför man har kommit till den väldigt drastiska slutsatsen om att lägga ner Allmänna arvsfonden, och på det tycker jag inte att vi fick något svar”, säger Karin Rågsjö (V).

Mötet varade i 45 minuter. Inte heller Socialdemokraternas ledamot Yasmine Bladelius var övertygad.

– De problem som Riksrevisionen lyfter fram måste naturligtvis tas om hand på ett eller annat vis, för de är allvarliga. Men det är en märklig och drastisk slutsats de drar när de säger att det enda alternativ som finns är att lägga ner Allmänna arvsfonden, säger hon till Altinget.

Bjuder in civilsamhället

Hennes parti vill nu möta representanter för civilsamhället för att hämta in olika synpunkter.

– Vi har tagit initiativ till ett internt rundabordssamtal med civilsamhället den 11 april i riksdagen. Hur ser de på Riksrevisionens kritik, rekommendationer och vad skulle de vilja se i stället?

När Riksrevisionen den 5 mars presenterade sin granskning av Allmänna arvsfonden, så menade de att bristerna var så omfattande och allvarliga att den borde avvecklas.

{{toplink}}

Kammarkollegiet, som förvaltar Allmänna arvsfonden, var oförstående inför de långtgående slutsatserna. I en skrivelse till Riksrevisionen inför granskningens publicering uppmanade Kammarkollegiet dem att ompröva sin rekommendation om avveckling.

– Det är ett långtgående förslag med tanke på att de bara har granskat delar av arvsfonden, sade generaldirektör Anne Vadasz Nilsson till Altinget.

{{toplink}}

Frågan har därefter debatterats intensivt i flera artiklar på Altinget. Sara Damber, social entreprenör och grundare av flera barnrättsorganisationer, skrev att det vore förödande för civilsamhället om man följer Riksrevisionens rekommendation.

Välkomnade förslaget

Därefter följde ett replikskifte mellan Forska!Sverige med flera – som välkomnade Arvsfondens förslag – och Giva Sveriges generalsekreterare Charlotte Rydh, som tyckte att deras argumentation var beklaglig.

Nyligen presenterade Moderaternas Josefin Malmqvist sitt partis förslag om att ersätta Allmänna arvsfonden med en framtidsforskningsfond.

{{toplink}}

Yasmine Bladelius vill i nuläget inte kommentera Moderaternas idé, utan uttrycker sin förvåning över Riksrevisionens slutsats.

– Allmänna arvsfonden tillkom för att man såg ett behov av att arv från personer som saknar testamente inte skulle gå rakt in i det svarta hålet i statskassan. Man ville använda de pengarna till speciella syften, säger hon till Altinget.

Bladelius påpekar att Riksrevisionen återkommande i sina rapporter visar på brister i samhället.

– Men inte på något annat ställe, i någon annan rekommendation har man sagt att verksamheten bara ska läggas ner. Man har kommit med andra förslag. Det gör man inte här och det är förvånansvärt, säger Yasmine Bladelius.

Egna förslag kommer

Karin Rågsjö säger att hennes parti kommer att gå fram med egna förslag om Allmänna arvsfonden.

– Absolut. Och det kanske vi också gör tillsammans med andra partier som ifrågasätter slutsatsen från Riksrevisionen. Sedan får vi också se hur regeringen omhändertar det här, säger Karin Rågsjö och fortsätter:

– Det skulle vara ett hårt slag mot civilsamhället att lägga ner Allmänna arvsfonden, om man inte har något väldigt, väldigt bra förslag att visa på. Och det tror jag inte att regeringen kommer att ha.

– Det rimliga hade varit att Riksrevisionen hade kommit med förslag: ”Så här vill vi förbättra Arvsfonden”. Det hade varit bättre. Jag är lite förvånad, säger Karin Rågsjö.

Forrige artikel KD hoppas fortfarande att könslag stoppas KD hoppas fortfarande att könslag stoppas Næste artikel Moderaterna i krismöte om könslagen Moderaterna i krismöte om könslagen
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.