Att Sverige inte förbjuder omvändelseförsök är fegt och oacceptabelt

Det är ansvarslöst att inte skyndsamt besluta om förbud mot de omvändelseförsök som reaktionära krafter tar till för att inskränka hbtqi-personers frihet. Det skriver Sara Mohammad, ordförande samt Michelle Asif Khan, Opinionssamordnare på Riksorganisationen GAPF. 

Friheten att älska vem man vill är en djupt rotad rättighet i Sverige i dag, men inget vi ska ta för givet. Historiskt sett har hbtqi-personer ständigt kämpat för sina rättigheter.

Fram till 1944 var det förbjudet att ha sex med någon av samma kön. Före 1979 klassades homosexualitet som en sjukdom, och det var inte förrän 2009 som rätten till samkönade äktenskap infördes. Stegvis har lagarna förändrats för att inkludera alla människor i vårt samhälle.

Hot från traditionella krafter

Samtidigt ser vi religiösa och traditionella krafter som hotar hbtqi-rörelsens rätt att själva få bestämma över sin kropp och sexualitet. Många unga hbtqi-personer från religiösa eller konservativa hem utsätts för omvändelseterapi, omvändelseförsök, och både psykisk och fysisk misshandel.

Detta är mycket vanligt inom hederskulturen, där heterosexualitet ses som den enda accepterade normen och avvikande sexuella läggningar betraktas som sjukdomar som måste botas för att bevara familjens heder.

Utsatthet inom hederskulturen

Hbtqi-personers utsatthet inom hederskulturen är inget nytt för GAPF. Vi har länge uppmärksammat denna bortglömda målgrupp. Inom vår stödverksamhet har vi mött många utsatta barn och unga som lever i ständig rädsla.

En av de många utsatta som GAPF har mött var en 17-årig pojke som berättade att han var rädd att hans egen mamma skulle mörda honom genom att förgifta hans mat. Detta är en rädsla som inget barn ska behöva uppleva någonsin, allra minst på grund av sin sexualitet.

Omvändelseförsök bör skyndsamt förbjudas

En åtgärd som diskuterats av våra politiker är förbud mot omvändelseförsök. Under 2021 beslutade den förra regeringen att tillsätta en särskild utredare för att utreda förbud mot omvändelseförsök. Efter att den nya regeringen tillträdde, tillkom två tilläggsdirektiv till utredningen, som blev klar i juni 2023. Utredningen föreslog dock att omvändelseförsök inte bör kriminaliseras.

Betänkandet har nu remitterats och bereds i Regeringskansliet. GAPF anser att processen går för långsamt. Det är politikerna i Sverige som har tillåtit dessa parallella samhällen att växa fram. Därför anser vi att det är fegt, ansvarslöst och oacceptabelt att inte skyndsamt fatta beslut för att motverka att dessa parallella samhällen fortsätter växa.

Agera mot de reaktionära 

När reaktionära krafter försöker inskränka människors frihet, måste vi som samhälle agera med större kraft. Försök att förändra hbtqi-personer till heterosexuella är både oetiska och verkningslösa. Trots att det inte finns något att ”bota”, tvingas allt fler människor besöka präster, imamer eller amatörpsykologer för att ”renas” från sin sexualitet.

Länder som Tyskland, Frankrike, Kanada, Malta och Nya Zeeland har redan förstått problematiken och förbjudit omvändelseförsök. Det är hög tid att Sverige följer efter och fattar beslut om att förbjuda dessa skadliga metoder. Vi har inte råd att vara passiva i frågor som hotar vår demokrati och våra mänskliga rättigheter.

Beslutskedja: Åtgärder mot kontroller av flickors och kvinnors sexualitet

3/11
2021
1/12
2022
1/12
2022
1/7
2023
4/8
2023
9/8
2023
20/11
2023
20/11
2023
23/8
2024

Forrige artikel Regeringen vill inte se konsekvenserna för de gröna näringarna Regeringen vill inte se konsekvenserna för de gröna näringarna Næste artikel Tyskland håller andan inför tre val som kan fälla regeringen Tyskland håller andan inför tre val som kan fälla regeringen
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.