Tyskland håller andan inför tre val som kan fälla regeringen

Alternativ för Tyskland och den tyska motsvarigheten till Sverigedemokraterna stormar fram i tre delstater. Nya politiska vindar blåser i ett Tyskland som är på väg att splittras igen, skriver Anne Sina och Nora Sina. 

Vi blickar alla västerut dessa veckor. Och det är inget snack om saken. Amerikansk politik gör kullerbyttor, och detta är utan tvekan historiskt.

Men för alla er som kanske har förbisett det så är det faktiskt tre (om än något mindre) historiska val på ingång redan i september i vårt omedelbara närområde.

Kickstart i Tyskland

I det här fallet råder lyckligtvis inte fullt amerikanskt tillstånd i fråga om dramatik, men det är likväl absurda opinionsmätningar med stora politiska konsekvenser, extrema kandidater och ett Tyskland som är farligt nära att splittras igen. De tre östtyska delstaterna Brandenburg, Thüringen och Sachsen kommer nämligen att gå till valurnorna för att utse sina respektive parlament för de kommande fem åren.

Och det är bara början.

För medan det har varit val i Frankrike och Storbritannien i år, så kickstartas den kommande tyska valrörelsen med dessa tre delstatsval inför valet till det tyska parlamentet, som sker i september 2025.

Visst, tysk regionalpolitik är kanske ingen kioskvältare för de flesta. Fair enough. Men lägg några minuter på att följa med i detta, för detta börjar bli allvar.

Övervakas av underrättelsetjänsten

Låt oss teckna scenen.

Sachsen, Brandenburg och Thüringen är alla tre länder som ligger i forna DDR, alltså Östtyskland. Under de senaste fem åren har Brandenburg styrts av en koalition mellan konservativa kristdemokratiska CDU, socialdemokratiska SPD och partiet De gröna. Samma sak gäller för Sachsen. Thüringen å sin sida styrs av det socialdemokratiska SPD, De gröna och vänsterpartiet die Linke.

Och håll i er nu – i alla tre delstater ser partiet Alternativ för Tyskland (AfD) ut att bli största parti.

Alltså det parti som Le Pen inte vill ha i sin grupp i Europaparlamentet för att det är för radikalt. Det parti där den tyska underrättelsetjänsten har bedömt att dess lokalavdelningar i Thüringen och Sachsen är så högerextremistiska att de övervakas av underrättelsetjänsten. Det parti där partiets hedersordförande (vad det nu betyder) och grundaren av partiet, Alexander Gauland, nyligen har kallat nazitiden i Tyskland för en "fågelfläck" i historien.

En hård svensk modell

Överlag har man arbetat hårt för att hålla Alternativ för Tyskland så långt borta från makten som möjligt. Detta gäller hela Tyskland, som har praktiserat en hård svensk modell: Bygg koalitioner och samarbeta på tvärs för att undvika att Alternativ för Tyskland kommer till. Det som kallats "brandväggen mot ytterhögern" har varit starkt.

Men sedan kom Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina. Och inflationen. Och den tyska regeringens skärmytslingar. Och en tysk ekonomi som inte längre blomstrar.

Lägg till detta det faktum att östra Tyskland (och därmed det forna DDR för att vara exakt) fortfarande skiljer sig från resten av Tyskland i många avseenden: förtroendet för institutionerna, köpkraften, partimedlemskap, antalet tennisbanor, produktiviteten, företagens huvudkontor, mäns förväntade livslängd och andelen unga människor.

Allt detta är faktorer som ger AfD ett allt större väljarstöd.

Nykomlingen i klassen

Men AfD är inte det enda partiet som skapar både huvudvärk och politiska genombrott.

Partiet "Bündnis Sahra Wagenknecht" har gjort sitt intåg på den politiska scenen.

En jämförelse med svenska Sverigedemokraterna eller det färskare danska Danmarksdemokraterna, är inte helt fel, även om den tyska motsvarigheten i vissa avseenden står mer till vänster i det politiska landskapet.

Detta nya parti, som grundades av den tidigare ordföranden för vänsterpartiet die Linke i början av året, är vänsterorienterat i ekonomiska frågor, men höger i värdepolitiken. För oss kan den uppdelningen låta bekant, men den är ett nytt fenomen i Tyskland. Och det visar sig att många gillar det. Bündins Sahra Wagenknecht ligger på åtminstone 15 procent i alla tre delstaterna.

Detta försätter de etablerade partierna i ett dilemma. För hur man än vrider och vänder på det så måste man antingen samarbeta med Alternative für Deutschland eller Bündnis Sahra Wagenknecht. Och bådadera skulle innebära ett brott och ett skifte.

Lägg till detta att det nuvarande regeringspartiet i Tyskland, liberala FDP, riskerar att åka ur alla tre delstatsparlamenten och De gröna – också regeringsparti – ligger runt fem procent i opinionsmätningarna.

Det diskuteras redan med rätta hur regeringen ska kunna fortsätta om två av tre regeringspartier åker ut från delstaternas parlament.

Avskaffas brandväggen mot ytterhögern?

Tyskland håller alltså andan just nu. För delstaternas valresultat är såklart helt avgörande för det nationella val som sedan kommer att hållas i september 2025.

Det konservativa CDU har ännu inte hittat sin kanslerkandidat, den tyska regeringen behöver verkligen få till ett positivt narrativ inför september nästa år.

Det är tydligt att de gamla partierna i mitten av tysk politik måste bestämma sig för hur stark deras ”brandvägg” mot Alternativ för Tyskland kan fortsätta vara, och om en ny måste byggas upp mot Bündnis Sahra Wagenknecht, före nästa val.

Allt detta är goda och viktiga skäl att följa det politiska Tyskland från och med nu och fram till september 2025. Och det kommer att vara en treat för varje politisk nörd.

Låt oss förklara ännu en valrörelse invigd. 

 

Artikeln är översatt från danska och tidigare publicerad på Altinget.dk

Forrige artikel Har era idéer tagit slut, rödgröna i Stockholm? Har era idéer tagit slut, rödgröna i Stockholm? Næste artikel Sveriges Allmännytta: För vem bygger vi? Sveriges Allmännytta: För vem bygger vi?
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.