Sveriges Allmännytta: För vem bygger vi?

Vem är det egentligen vi bygger för? Vilken typ av bostäder behövs, och vilka bostadsproblem är det som faktiskt behöver lösas? Det frågar sig Sofia Hansdotter, expert fastighetsutveckling och nyproduktion Sveriges Allmännytta och Anders Nordstrand, vd Sveriges Allmännytta. 

Af Sofia Hansdotter och Anders Nordstrand
Expert fastighetsutveckling och nyproduktion Sveriges Allmännytta. Respektive, vd Sveriges Allmännytta. 

Trots att räntorna nu har sänkts, fortsätter bostadsbyggandet att ligga på en låg nivå. Enligt den senaste statistiken från SCB håller byggandet av nya bostäder sig fortsatt lågt. Sveriges Allmännyttas medlemmar visar på samma tendenser och hälften av dem rapporterar att de har lediga lägenheter. Detta tyder på att behovet av nya bostäder inte är lika stort som tidigare.

SCB:s statistik från första halvåret 2024 visar visserligen en svag uppgång i antalet påbörjade lägenheter i flerbostadshus jämfört med 2023, men nivån är fortfarande låg jämfört med 2022. När det gäller småhus är situationen ännu allvarligare, med en fortsatt nedgång på 31 procent från 2023.

Risken är dock att utfallet nya bostäder blir ännu lägre.

Byggs det mer nu? 

Bostäder behöver byggas kontinuerligt, oavsett konjunktur. De bostäder som byggs ska bidra till att skapa ett ekologiskt, ekonomiskt och socialt hållbart samhälle.

Frågan är om räntesänkningen och Riksbankens signaler om ytterligare sänkningar kommer att leda till en ökning av bostadsbyggandet? Innan vi kan svara på den frågan, måste vi förstå vad efterfrågan på bostäder egentligen innebär i dag.

Boverket har i uppdrag att rapportera om både bostadsbehov och det byggande som krävs. Men de siffror som används för att göra prognoser är ofta gamla och bygger på föråldrade underlag. Befolkningsprognoserna från SCB har reviderats och skrivits ner betydligt, vilket påverkar det framtida bostadsbehovet i hela landet. Det är tydligt att det föds färre barn, samtidigt som den grupp som ökar mest i antal är de äldre.

Dessa faktorer är avgörande när vi försöker förstå vilken typ av bostäder som behövs och hur många bostäder som därför bör byggas i framtiden. Sveriges Allmännyttas medlemmar rapporterar också genom enkäter hur utbud och efterfrågan ser ut, och i dag uppger hälften att de har vakanser. Det innebär att det finns upp till 6 000 lediga lägenheter runt om i landet.

Svårt att möta behovet 

En annan viktig aspekt är betalningsförmågan hos de som söker bostad. Med en medianlön i Sverige på 35 600 kronor (SCB, 2023) är det svårt för många att ha råd med hyran för en nyproducerad lägenhet, som ofta ligger på minst 13 000 kronor i månaden för en genomsnittlig lägenhet på 64 kvadratmeter.

Kan vi bygga det som faktiskt efterfrågas? Med nuvarande kostnadsnivåer för nyproduktion är det svårt att möta behovet hos den målgrupp som i dag söker en bostad. Byggkostnaderna har ökat långt över inflationen under de senaste två decennierna, en trend som förstärkts av de senaste årens höga inflation och kostnadskris.

Enbart räntesänkningar kommer inte att lösa problemet. För att fler ska ha råd att flytta in i nyproducerade lägenheter krävs en förändring i kostnadsutvecklingen för nyproduktion. Bostadsförsörjning är en överlevnadsfråga för många svenska städer, och det kräver att vi tänker nytt och ifrågasätter gamla sanningar och mönster.

Så bygger vi resurseffektivt och uthålligt

Sveriges Allmännyttas Byggherreråd har under det senaste året arbetat fram en Byggagenda med åtgärder som behövs för att fortsätta bygga för de som idag efterfrågar en bostad, det vill säga lösningar för ett resurseffektivt och uthålligt byggande. 

  • Riksdag och regering måste ändra lagar, framförallt Lagen om offentlig upphandling (LOU) och införa stöd som skapar konsekventa och förutsägbara förutsättningar för bostadsbyggandet.
  • Genom gemensamma arbetssätt, tydliga mål och förenklade processer kan kommunerna skapa bättre förutsättningar för byggandet.
  • Sveriges Allmännytta och våra 322 medlemsföretag ska genom ökad kunskap och samverkan bidra till att skapa nya bostäder som är socialt, ekonomiskt och ekologiskt hållbara, genom att utveckla det industriella byggandet och ta ett tydligt ledarskap för sund konkurrens genom hela värdekedjan.

Det är dags att vi agerar och skapar bostäder som möter de verkliga behoven i Sverige i dag.

Forrige artikel Tyskland håller andan inför tre val som kan fälla regeringen Tyskland håller andan inför tre val som kan fälla regeringen Næste artikel SD: Med MP dör svenskt inrikesflyg SD: Med MP dör svenskt inrikesflyg
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.