Belgiens premiärminister avgår

Efter bakslag i parlamentsvalet i söndags står det klart att Belgiens sittande premiärminister Alexander De Croo inte är i stånd att bilda regering. Han har därför valt att avgå.

Af Emilie Tilma
Redaktionsassistent Altinget.dk

I Belgien hölls på söndagen både val till EU-parlamentet och till det nationella och de regionala parlamenten. När rösterna var räknade stod det klart att det sittande regeringspartiet VLD, med premiärminister Alexander De Croo i spetsen, förlorat möjligheten att bilda regering.

De Croo har därmed meddelat att han avgår.

Inför valet hade det förutspåtts att det separatistiska högerpartiet Vlaams Belang skulle vinna en jordskredsseger. Så blev det inte, då de inte lyckades överträffa det flamländska konservativa partiet N-VA, som blev det största partiet med cirka 25 procent av rösterna.

Initiativet till regeringsbildning kommer därför nu med största sannolikhet att ligga hos center- och högerpartierna. Inför valet betonade N-VA:s ordförande Bart De Weuver att de inte skulle ingå i regering med det högerextrema partiet Vlaams Belang. Därför tvingas han vända sig till partners från mittenpartierna och vänstern för att skapa en majoritet i parlamentet.

I Belgien väljs 150 platser till parlamentet för en femårsperiod. Dessutom finns det 60 platser i senaten, som representeras av provinsregeringarna.

Artikeln är översatt från Altinget.dk.

Forrige artikel Klimataktion utanför Trafikverket Klimataktion utanför Trafikverket Næste artikel Kinnunen ska stå för SD:s valanalys
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.