Brittisk expert: Alkomätare kan göra studentflaken säkrare

Olyckorna på studentflaken har minskat, men fortfarande saknas regler om alkomätare i fordonen som kör flaken, skriver Hunter Abbott, vd för Alcosenses och rådgivare till den brittiska Transportstyrelsen.

Af Hunter Abbott
Vd för Alcosenses och rådgivare till den brittiska Transportstyrelsen

Som britt blev jag förtjust när jag först fick höra talas om och se studentfirandet i Sverige. Alla dessa vita mössor på unga, framåtblickande ungdomar! Jag har förstått att det totalt rör sig om över 80 000 unga svenskar som tar studenten varje år. Många av dem väljer också att fira på högljudda studentflak som körs runt med blandade reaktioner från övriga samhället.

Altingets gratis nyhetsbrev

Föraren ytterst ansvarig

I Sverige transporteras tiotusentals studenter på flak nu i maj-juni. Studentflaken i Sverige är reglerade. De ska köras av behöriga förare och hastigheten får inte överstiga 20 kilometer i timmen. Efter olycksfyllda år i början av 2000-talet skärptes kraven och olyckorna är numera ovanliga, men de förekommer. Tillbuden är desto fler, vilket inte är konstigt med tanke på att många studentflak befolkas av mer eller mindre alkoholpåverkade studenter.

Ansvaret för ekipaget ligger slutligen på föraren, som i dag kan vara så ung som 21 år. Den ansvarar för att en lång lista med krav ska vara uppfyllda, från att rätt antal passagerare lastas upp till att säten och skyddsanordningar är korrekt anordnade.

I min värld är det självklart att också försäkra sig om att föraren av dessa dyra laster är nykter nog att köra. Har de som anordnar studentflaken till exempel alkoholmätare i hytten, så att föraren kan säkerställa att hen inte har alkohol i blodet från eget festande kvällen innan? Mina kolleger ringde runt till företagen som hyr ut flaken och kunde konstatera att ingen ville svara på frågan om alkomätare ingick i förarens utrustning.

Öka tillgången till alkomätare

När yrkestrafik och alkohol kommer på tal är det ofta alkolås som står i fokus. Jag har tidigare i den svenska debatten slagits för att en alkomätare i handskfacket borde vara lika självklart som en varningstriangel i bagageutrymmet. För tyvärr kommer det ta lång tid innan förslaget om obligatoriska alkolås i nyttotrafiken blir verklighet. Ett sätt att överbrygga situationen vore att öka tillgången till enklare och billigare sätt att mäta alkoholhalten i blodet innan körning, det vill säga genom sådana alkoholmätare som redan finns att köpa ute i handeln.

Samhället bör verka för att det blir en självklarhet att alkomätare finns tillgängliga i bilen hos så många svenska förare som möjligt. När det gäller studentflaken borde det vara en självklarhet, och de som har mest att vinna på det är studenterna.

Men rent realistiskt är det alla föräldrar till studenter som bör ställa frågan: Hur kan jag vara säker på att föraren av mitt barns studentflak vet att hen är nykter nog att köra?

Forrige artikel Synaps: Vårdförbundets konfliktvapen skadar patienter    Synaps: Vårdförbundets konfliktvapen skadar patienter   Næste artikel Professor: Se upp för cannabis som valfläsk Professor: Se upp för cannabis som valfläsk
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.