C lägger nytt förslag om fri hyressättning – fortsätter splittra Tidöpartierna

Centerpartiet lägger åter fram ett förslag om att fri hyressättning ska gälla i nyproducerade hyresrätter. Frågan fortsätter att splittra Tidöpartierna då Sverigedemokraterna är kritiska.

I en ny motion lägger bland andra Alireza Akhondi (C), Martin Ådal (C) och Ulrika Heie (C) åter fram förslaget om att fri hyressättning ska införas i nyproducerade hyresrätter. 

”Presumtionshyressystemet baseras på byggkostnader, alltså utgör de inget incitament för prispress, utan driver upp byggkostnaderna ytterligare. 

Presumtionshyressystemet ger motparten i det förhandlade systemet veto mot byggande, vilket stoppar byggherrens ambition att bygga nya bostäder och förlänger bostadsköerna ytterligare”, skriver de i sin motion. 

Socialdemokraterna, som gick med på Centerpartiets krav att ställa sig bakom förslaget inom ramen för Januariavtalet, säger till Altinget via pressavdelningen att de står kvar vid sin tidigare ståndpunkt om att fri hyressättning inte ska införas.

Splittrar Tidöpartierna

Liberalerna, Moderaterna och Kristdemokraterna är sen tidigare positiva till att införa fri hyressättning i nyproduktion. Men trots det närmare samarbetet med de borgerliga partierna har Sverigedemokraterna inte ändrat uppfattning i frågan. 

Enligt partiets bostadspolitiska talesperson Mikael Eskilandersson är partiets uppfattning i sakfrågan densamma som när de förra året fällde regeringen Löfven (S) tillsammans med Vänsterpartiet.

– Nej, vi har inte ändrat vårt ställningstagande om hyressättning i nyproduktion, säger Eskilandersson till Altinget. 

Frågan fortsätter därmed att splittrar Tidöpartierna. 

Oklar prio

Samtidigt har Sverigedemokraterna tidigare sagt att alla frågor är uppe för förhandling, men att de ser det som tveksamt om nuvarande regeringspartierna kommer att prioritera att driva frågan om fri hyressättning vidare. 

Motionen kommer att hanteras i civilutskottet, men de är ännu oklart när den ska behandlas. 

{{toplink}}

Forrige artikel Karin Karlsbro om avhoppet: ”Tråkigt att en kollega lämnar” Karin Karlsbro om avhoppet: ”Tråkigt att en kollega lämnar” Næste artikel EU-grupp åter till Stockholm – fortsätter granska SD-samarbetet EU-grupp åter till Stockholm – fortsätter granska SD-samarbetet
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.