EU-grupp åter till Stockholm – fortsätter granska SD-samarbetet

I november reste Liberalernas EU-parti Alde till Sverige för att granska samarbetet med Sverigedemokraterna. Nu ska frågan diskuteras på helgens partiråd, och till våren planeras en ny resa till Stockholm.

En delegation bestående bland annat av styrelseledamöter från det liberala EU-partiet Alde reste i november till Stockholm för att närmare undersöka relationen mellan Liberalerna och Sverigedemokraterna, vilket Svenska Dagbladet rapporterade om. Samarbetet mellan partierna har kritiserats av EU-liberaler och inom Liberalernas och Centerpartiets partigrupp Renew Europe, där L-parlamentarikerns framtid i gruppen har varit uppe för diskussion

I går blev det känt att en medlem i gruppen, fransmannen Pascal Durand, väljer att lämna:

”Jag har ägnat hela min politiska karriär åt att bekämpa främlingsfientlighet, rasism och nationalism för att på så sätt stärka Europa. Att den liberala grupper associeras med ett sådant parti blev för mycket.”

{{toplink}}

Diskussionerna fortsätter

I mitten av november ska slutsatserna från Aldes resa till Stockholm ha delats med medlemmarna, som i veckan samlas för det årliga partirådet, denna gång i Bratislava, Slovakien. På mötet kommer just frågan om Liberalernas relation till Sverigedemokraterna diskuteras, uppger Alde för Altinget. 

Vid besöket i Stockholm träffade Aldes delegation både liberaler och centerpartister, men även externa aktörer,  däribland Civil rights defender som riktat hård kritik mot Tidöavtalet. Enligt Svenska Dagbladets uppgifter ska delegationen särskilt intresserat sig för avtalets delar om migrations- och rättspolitiken. 

”Vi briefade dem om vår oro för regeringens och Sverigedemokraternas politik på de kriminal- och migrationspolitiska områdena utifrån vår publicerade granskning av Tidöavtalet. Vi lyfte också den oro vi har för ett krympande utrymme för civilsamhället”, skrev Civil rights defenders chefjurist John Stauffer i en kommentar till tidningen. 

Delegationen träffade både Liberalernas partiledare Johan Pehrson och partisekreterare Gulan Avci vid sitt besök. 

– Jag tror att det är svårt att se det nya politiska landskapet i Sverige från ett utifrånperspektiv. För oss är det jätteviktigt att ta den oro som har funnits på stort allvar, sade Avci till SvD efter mötet.

Uppföljningsresa inplanerad

Men resan till Stockholm tidigare i november räckte inte för att det liberala partiet skulle luta sig tillbaka i frågan om det samarbete som formats efter valet. 

Alde uppger för Altinget att de planerar att följa upp sitt första uppdrag till Stockholm med en ny resa, inplanerad till våren/sommaren nästa år. I ett mejl skriver partiet att de vill fortsätta främja en nära dialog med både medlemspartierna och andra aktörer, och kommer följa händelseutvecklingen framöver, när regeringens arbete utvecklas:

”Som parti förblir vi vaksamma för att se till att den politik som den svenska regeringen genomför följer alla EU-lagar, stadgar och konventioner”.

{{toplink}}

Forrige artikel Skolinspektionens gd svarar på lärarkritiken: ”Missvisande” Skolinspektionens gd svarar på lärarkritiken: ”Missvisande” Næste artikel Grafik: Så mycket har regeringspartierna tappat efter valet Grafik: Så mycket har regeringspartierna tappat efter valet
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.