Carl Bildt fick inte betalt för resan till Turkiet

I egenskap av en av Sveriges mest erfarna politiker fick Carl Bildt representera Sverige vid Erdoğans presidentinstallation. Regeringskansliet stod för resa och hotell, men betalade inget arvode till tidigare M-ledaren. Det skriver utrikesminister Tobias Billström i ett svar till Håkan Svenneling (V).

”Carl Bildt är en av Sveriges mest erfarna politiker. Som tidigare statsminister och utrikesminister är Bildt välkänd och respekterad i Turkiet.”

Det skriver utrikesminister Tobias Billström (M) i ett svar på riksdagsledamot Håkan Svennelings (V) skriftliga fråga om regeringens beslut att låta tidigare M-ledaren, statsministern och utrikesministern Carl Bildt representera Sverige vid Erdoğans presidentinstallation

Svenska statsministrar deltar i regel inte under presidentinstallationer eller liknande ceremonier, skriver Billström och tar som exempel att Tyskland representerades vid ceremonin av tidigare förbundspresident Christian Wulff.

Turkiet nöjda med Bildt

Enligt Billströms svar så var det uppskattat från Turkiets sida att Sverige skickade Carl Bildt som representant för Sverige. 

I sin fråga undrar Svenneling om det fanns några direktiv till Carl Bildt samt om han fick någon ersättning för uppdraget. Billström väljer att ignorera frågan om det fanns några direktiv, men skriver:

”Inget arvode utgick för uppdraget. Däremot ersätter Regeringskansliet Carl Bildt för hotell- och transportkostnader i samband med besöket, i enlighet med Regeringskansliets reseriktlinjer.”

Carl Bildt reste till Turkiet med regeringsplanet.

V: Krypande för Erdoğan

Håkan Svenneling är tveksam till att regeringen överhuvudtaget valde att ha en representant närvarande.

– Än en gång ser vi ett visst krypande för Erdoğan. Jag ifrågasätter att man deltog överhuvudtaget, sade han till Altinget i en tidigare intervju.

{{toplink}} 

Altingets gratis nyhetsbrev

Forrige artikel Sverige försöker skjuta ner restaureringslag – tunga medlemsländer rasar Sverige försöker skjuta ner restaureringslag – tunga medlemsländer rasar Næste artikel Region stoppar sjukhusbygge Region stoppar sjukhusbygge
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.