Civilsamhället måste fortsatt ha en stark röst i det nordiska samarbetet

De nordiska samarbetsministrarna bör inte enbart bevara dialogen med civilsamhället, utan även stärka och utöka dialogen med oss, skriver medlemmarna i Nordic Civ. 

Af Nordic Civ
Se samtliga undertecknare nedan

De nordiska länderna har en stark tradition av att engagera invånarna i samhällsutvecklingen med tillit, öppenhet och inkludering som grundpelare. Civilsamhället har varit avgörande för att bygga samhörighet och tillit mellan oss invånare i Norden. I takt med att det nordiska samarbetet formaliseras alltmer genom institutioner som Nordiska rådet och Nordiska ministerrådet, är det viktigt att säkerställa att klyftan mellan invånare och beslutsfattare inte blir för stor.

För att förverkliga Nordiska ministerrådets vision om att göra Norden till världens mest hållbara och integrerade region 2030 är ett nära samarbete med civilsamhället avgörande, något som Ministerrådet själva poängterar i handlingsplanen för åren 2021–2024. Genom att ta initiativ till civilsamhällesnätverket Nordic civ år 2021 betonade de nordiska samarbetsministrarna vikten av civilsamhällets roll för transparens och förankring av politikutvecklingen i Norden.

Innehar en unik position  

Civilsamhället har förmågan att identifiera nya behov och har spelat en historisk roll i att forma den nordiska välfärdsmodellen. Vi har en unik position som länk mellan invånare och beslutsfattare. Medlemsorganisationerna i Nordic Civ representerar hundratusentals barn, unga och vuxna från hela Norden, bland annat inom miljörörelsen, kvinnorörelsen och på både det fackliga och sociala området. Genom nätverkets arbete med att bland annat föreslå prioriteringar för det nordiska samarbetet fram till 2030 har vi stärkt invånarnas röst och delaktighet och prövat nya former för dialoger mellan invånare och beslutsfattare.

Trots att de nordiska samarbetsministrarna har beslutat att avsluta dialogen med invånarna och civilsamhället via nätverket Nordic Civ så kvarstår nätverkets övertygelse om att innovativa dialog- och samverkansmodeller över sektorer, generationer och nationsgränser är avgörande för att vi ska lösa samhällsutmaningarna i Norden.

Vi i civilsamhället står redo att bidra med våra erfarenheter och att arbeta tillsammans med akademi, näringsliv och offentliga aktörer för att forma framtidens Norden.

Flera lärdomar  

Vi i civilsamhällets organisationer har örat mot marken och kan fungera som en länk mellan invånare och beslutsfattare. Vi tror att samarbetet vinner på att vi gemensamt utformar de visioner och strategier som tas fram för regionen, så att de reflekterar invånarnas behov och intressen. Nordens kollektiva innovationskraft är hög och det finns oändlig potential om vi arbetar framåtlutat, nyfiket och gemensamt. Vi hoppas att en sådan ambition fortsatt finns från de nordiska samarbetsministrarna även i det framtida arbetet med att nå vision 2030.

Nordic Civs arbete, både inom nätverket och tillsammans med Nordiska ministerrådets olika kontaktytor har gett oss flera lärdomar som vi tror är viktiga i det fortsatta arbetet med civilsamhället.

  • Det tar tid att skapa tillit, öppenhet och att hitta samverkans- och dialogformer över sektorsgränser. Dialog och samverkan mellan civilsamhället och beslutsfattare behöver utformas och förankras gemensamt för att hålla över tid, och resurser måste tillsättas för detta arbete.
  • För att civilsamhällets involvering ska få effekt behöver en genomtänkt och tydlig mottagarstruktur utformas inom politiken, som kan följa upp arbetet och återkoppla till civilsamhälle och invånare. 
  • Dialog och samverkan behöver ske bredare än bara mellan civilsamhället och beslutsfattare. För att adressera våra samhällsutmaningar behövs innovativa samverkans- och dialogformer utformas som främjar samverkan även med akademi, näringsliv och offentliga aktörer.

För att Norden ska nå visionen om hållbarhet och integration måste civilsamhället fortsatt ges en central plats i samarbetet. Vi uppmanar de nordiska samarbetsministrarna att inte bara bevara utan också stärka dialogen med civilsamhället. Vår gemensamma framtid kräver att vi arbetar tillsammans – över sektorer, generationer och nationsgränser – för att möta de utmaningar vi står inför.

Civilsamhället och de invånare vi representerar behöver få större möjlighet att göra sina röster hörda och påverka det nordiska samarbetet för framtida generationer.

Forrige artikel Socialdemokraternas förslag kommer att leda till personalflykt från vården Socialdemokraternas förslag kommer att leda till personalflykt från vården Næste artikel Gör som Finland och se på civilsamhället som en investering Gör som Finland och se på civilsamhället som en investering
Biståndsbudgeten minskas med 3 miljarder

Biståndsbudgeten minskas med 3 miljarder

Regeringen och SD har kommit överens om att minska biståndsramen för 2026–2028 med tre miljarder per år. ”Världens behov är nästan oändliga, den svenska statsbudgeten är inte det”, säger biståndsminister Benjamin Dousa (M) till Altinget.