Svenska intressen hotas när kommissionen dröjer: ”Inte alls positivt”

Den nya EU-kommissionen dröjer – och förseningen kan vara till Sveriges nackdel. ”Ledarna har tyvärr fått mer tid att pressa Ursula på ännu mer som de vill ha”, säger EU-parlamentariker Tomas Tobé (M).

BRYSSEL. Förra veckan sköts den förväntade presentationen av den nya EU-kommissionen i sista minuten upp. Nytt bud var då att kommissionsordförande Ursula von der Leyen skulle lägga fram sin plan över sitt nya team och deras ansvarsområden för parlamentet i Strasbourg på tisdagen den här veckan.

Med en dag kvar är det ännu inte givet att så blir fallet heller denna gång. 

Anledningen är ett bråk som har uppstått i det slovenska parlamentet kring det byte av landets kommissionärskandidat som skedde i sista minuten, efter påtryckningar från von der Leyen om att få fram en kvinnlig kandidat.

Den nya kandidaten Marta Kos skulle i fredags ha fått sin kandidatur formellt godkänt i slovenska parlamentet – men oppositionen har krävt att först få besked om hur påtryckningarna gick till när den först utnämnde Tomaz Vesel byttes ut mot Kos.

Ett beslut väntas nu kunna ta flera veckor – och så länge kandidaten inte fått formellt grönt ljus kan von der Leyen inte presentera sin nya kommission.

På måndagmorgonen kom dessutom beskedet att Frankrikes kandidat, den nuvarande EU-kommissionären med ansvar för den inre marknaden, Thierry Breton, drar tillbaka sin kandidatur. Beskedet lär röra om ytterligare i det redan komplicerade pusselarbetet. 

”Bekymmersamt”

Bland de svenska EU-parlamentarikerna är otåligheten ­stor för att processen drar ut på tiden. Parlamentarikerna ligger i startgroparna för att dra igång förberedelserna för utfrågningarna av de tilltänkta kommissionärerna och väntar på besked kring både struktur av kommissionen och vilka uppdragsbeskrivningar som kommissionärerna ska få.

– Det blir ju extremt viktigt nu att vi i uppdragsbreven till de specifika kommissionärerna får genomslag för den politik vi tycker att vi blivit lovade. Och det kommer vara fokus för oss de kommande veckorna, sade S-parlamentarikern Johan Danielsson på en pressträff i fredags.

Att beskedet om kommissionens ansvarsfördelning nu drar ut på tiden är bekymmersamt enligt den moderata EU-parlamentarikern Tomas Tobé.

– Portföljerna är i praktiken klara nu. Nu har ledarna tyvärr fått lite mer tid att pressa Ursula på ännu mer som de vill ha, sade han på samma pressträff.

Konsekvenser för Sverige

Något som kan komma att påverkas av förseningen är hur ansvaret för konkurrenskraftfrågan ska delas upp mellan olika kommissionärer. Enligt Tobé är det en av de knutar som återstår att lösas ut i Ursula von der Leyens maktpussel – och frågan är viktig för den svenska regeringen.

Konkurrenskraftportföljen har varit något som Sverige har haft ögonen på –  men det har även just Frankrike som ofta har en annan syn på hur vad för slags konkurrenskraftlinje EU ska hålla, med en mer protektionistisk inställning än Sveriges frihandelslinje. Enligt Tomas Tobé ligger Frankrikes president Emmanuel Macron på och "tar för sig rejält just nu". 

– Förseningen av kommissionen ser jag på ett personligt plan inte alls som positivt. Det ger Macron ytterligare dagar att pressa på, sade han.

Exakt hur Thierry Bretons plötsliga avhopp kommer att påverka det här maktspelet återstår dock att se. 

Tillvarata svenska intressen

Vad det kan bli för portfölj för Sveriges kandidat Jessika Roswall (M) när förslaget för den nya kommissionen till slut kommer, vill varken Johan Danielsson eller Tomas Tobé spekulera i.

Moderaten Tomas Tobé säger sig veta för mycket för att vilja svara på frågan.

– Oavsett vad jag säger tror jag i sådana fall att det kan tolkas på ett sätt som jag inte vill bidra med, sade Tobé till Altinget.

Inte heller Johan Danielsson vill nämna någon specifik önskeportfölj.

– Det viktigaste är att vi får en stark position och en portfölj i kommissionen där vi också kan tillvarata centrala svenska intressen i EU-samarbetet, sade han till Altinget. {{toplink}}

Forrige artikel Makt och kön slopas som ämne Makt och kön slopas som ämne Næste artikel Tysk gränskontroll skapar rädsla för dominoeffekt Tysk gränskontroll skapar rädsla för dominoeffekt
Biståndsbudgeten minskas med 3 miljarder

Biståndsbudgeten minskas med 3 miljarder

Regeringen och SD har kommit överens om att minska biståndsramen för 2026–2028 med tre miljarder per år. ”Världens behov är nästan oändliga, den svenska statsbudgeten är inte det”, säger biståndsminister Benjamin Dousa (M) till Altinget.