Sveriges och Finlands uppmaning: Håll inne EU-pengar

Tillsammans med sin finska kollega riktar nya EU-ministern Jessica Rosencrantz en uppmaning till kommissionen om att hålla inne EU-medel för länder som inte följer rättsstatens principer.

Jessica Rosencrantz (M) mötte på måndagen den finska Europaministern Joakim Strand i ett panelsamtal på Kulturhuset i Stockholm i sitt första publika framträdande sedan hon tillträdde som ny EU-minister förra veckan.

Tillsammans riktar de en uppmaning till EU-kommissionen om att skärpa arbetet med att värna rättsstatens principer genom att i större utsträckning hålla inne utbetalningar från EU-systemet.

– Om en medlemsstat inte lever upp till grundläggande värden ska man inte heller kunna ta del av EU-medel, säger Rosencrantz från scen.

Joakim Strand, som representerar Svenska folkpartiet i Finland, menar att det är särskilt viktigt i och med EU:s framtida utvidgning.

– När vi jobbar med länder både inom nuvarande EU och framför allt nya länder så måste vi hålla i det här stenhårt, säger han.

2021 infördes en villkorlighetsmekanism för att kunna straffa länder som bryter mot rättsstatsprincipen. Kommissionen har tidigare beslutat att stoppa EU-stöd till Polen och Ungern. I sina politiska riktlinjer för den kommande mandatperioden har ordförande Ursula von der Leyen också anfört att hon vill stärka rättsstatsprincipen.

Jessica Rosencrantz tycker ändå att arbetet behöver växla upp, bland annat genom ökad användning av villkorlighetsmekanismen.

– Vi vill nu att det här ska ske systematiskt och övergripande i allt arbete och att man bygger in de här kraven redan på förhand, inte allt eftersom problem uppdagas, säger Rosencrantz till Altinget.

– Jag tror också att det är viktigt att Ursula von der Leyen och kommissionen känner stöd från medlemsstaterna om att det här är rätt väg att gå.

Jessica Rosencrantz vill inte peka ut vilka medlemsländer som hon anser ligger i riskzonen för att bli av med stöd om reglerna skärps, men menar att det handlar om att ställa tuffare krav både på de länder som redan är medlemmar och de som vill in i unionen.

– I grund och botten är EU en sammanslutning av demokratier. Om de grundläggande värdena inte upprätthålls så är någonting allvarligt fel. Både för att värdena är viktiga på riktigt, men också för att skattebetalarnas pengar ska användas på ett bra sätt.

Trots att Sverige och Finland endast utgör två av 27 medlemsländer bedömer EU-ministern att hon och hennes finska kollega kan ha inflytande.

– Nu gör vi det här ganska tidigt och det är inte ens en ny kommission på plats. Att vi också gör det tillsammans med Finland är ett styrkebesked.

Den svenska och finska regeringen höll på måndagen ett gemensamt regeringsmöte i Stockholm där man bland annat antog en gemensam deklaration om stärkt bilateralt samarbete och beslutade om att återkommande hålla strategiska möten om EU-frågor varje halvår. {{toplink}}

Forrige artikel Tysk gränskontroll skapar rädsla för dominoeffekt Tysk gränskontroll skapar rädsla för dominoeffekt Næste artikel Stöden som inte flyger – för stunden Stöden som inte flyger – för stunden
Biståndsbudgeten minskas med 3 miljarder

Biståndsbudgeten minskas med 3 miljarder

Regeringen och SD har kommit överens om att minska biståndsramen för 2026–2028 med tre miljarder per år. ”Världens behov är nästan oändliga, den svenska statsbudgeten är inte det”, säger biståndsminister Benjamin Dousa (M) till Altinget.