Osäkert läge inför restaureringsomröstning – EPP hoppar av i sista stund

Ett försök till att bryta upp överenskommelsen om den nya naturrestaureringslagen har antagits i sista stund. Den största partigruppen, EPP, backar från kompromissen och ansluter till ytterhögergruppernas försök att stoppa lagen.

Efter en skakig lagstiftningsprocess har det regelverk som framför allt ska se till att EU gör sin del för att bidra till COP15-målen om biologisk mångfald tagit sig till första slutanhalten.

Under tisdagen röstar hela EU-parlamentet nämligen om naturrestaureringslagen.

Regelverket – som sätter upp som främsta mål att 20 procent av aktuella land- och havsytor ska restaureras till 2030 i ett första skede – har dock fortsatt stöta på patrull.

Efter att ansvariga miljöutskottet röstat igenom den preliminära överenskommelsen med 53 mot 28 röster i november, har det bland annat i den kristdemokratiska gruppen fortsatt varit hög konfliktnivå.

De olika ansvariga rapportörerna i jordbruks- respektive miljöutskottet förordade diametralt olika positioner förra veckan när det skulle bestämmas hur gruppen skulle rösta i slutomröstningen.

I slutändan landade gruppen då i att parlamentarikerna är fria att rösta efter eget huvud. För svensk del skulle det bland annat inneburit att de svenska M-ledamöterna – som varit kritiska en längre tid – röstat emot.

Ny runda under måndagen

Men i ett ytterligare möte i partigruppen under måndagen, som ackompanjerats av ytterligare lantbrukarprotester, ställde en ny majoritet i gruppen sig bakom det ändringsförslag som lagts fram av ytterhögergrupperna ECR och ID, som i ett första skede siktar på att avfärda förslaget. 

– Vi välkomnar det faktum att den reviderade lagtexten inte liknar det ursprungliga förslaget från kommissionen. Kommissionens förslag var ideologiskt drivet, praktiskt taget omöjligt och en katastrof för jordbrukare, skogsägare, fiskare och lokala myndigheter. Det hotade att bromsa utbyggnaden av viktig infrastruktur och förnybar energi, kommenterar Siegfried Mureșan, vice ordförande i partigruppen.

Han fortsätter: 

– Den reviderade texten är nu bättre. Men det är ändå bättre att börja om från början och sätta böndernas intressen främst.

Skakig majoritet åt båda håll

Gruppen var dock splittrad, med 86 ledamöter i majoriteten och 45 som fortsatt förordade att ledamöterna skulle få rösta fritt, rapporterar Politico.

Det finns även skeptiker i andra politiska grupper. Centerpartiets Emma Wiesner har aviserat att hon kommer att rösta emot sluttexten, bland annat på grund av de krav som ställs på återställning av skogsmark till betesmarker.

Förslaget att rösta ner den framförhandlade texten samlar nu stöd från flera högergrupper. Om de inte lyckas stoppa förslaget ska parlamentet sedan rösta för kompromiss som ligger på bordet.

Samlas det inte en enkel majoritet för det förslaget, återstår att rösta om de ändringsförslag till lagstiftningen som lagts fram och därmed kan bryta upp trilogkompromissen.

Forrige artikel Ungern röstar ja – Sverige på väg in i Nato Ungern röstar ja – Sverige på väg in i Nato Næste artikel Socialdemokraterna avvaktar regeringens uranförslag Socialdemokraterna avvaktar regeringens uranförslag
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.