Socialdemokraterna avvaktar regeringens uranförslag

Regeringen förbereder för att riva upp förbudet mot uranbrytning – ett förbud som V, MP och C vill ha kvar. Socialdemokraterna däremot säger varken bu eller bä. ”Vi får väl se hur regeringens förslag ser ut när det kommer till riksdagen”, säger Isak From, ledamot i näringsutskottet.

Regeringen vill riva upp förbudet mot utvinning av uran och har tillsatt en snabbutredning som ska lämna ett förslag i mitten av maj. Av de fyra partier som röstade igenom förbudet i riksdagen år 2018 så står tre av fyra fast vid uppfattningen om att brytning av uran ska vara förbjudet: Centern, Miljöpartiet och Vänsterpartiet.

Socialdemokraterna däremot svarar varken ja eller nej i dagsläget.

– Vi får väl se hur regeringens förslag ser ut när det kommer till riksdagen, säger Isak From (S), ledamot i näringsutskottet, till Altinget och tillägger:

– Förbudet drevs fram i huvudsak av Miljöpartiet när vi satt i regering tillsammans.

Isak From säger att han personligen anser att partiet bör följa i Liberalernas fotspår, det vill säga ändra sin inställning till förbudet mot uranutvinning.

– Men ett avgörande kommer att hissas högre när det väl finns ett förslag, säger han.

Tidöregeringen har varit tydlig med att den vill riva upp förbudet mot uranutvinning, men ni har ännu inte diskuterat detta i partiet?

– Vi är i opposition. Det är inte så att det ligger på oss att lägga fram en proposition, säger Isak From.

Snabbutredning på departementet

Regeringen tillsätter inte en självständig utredning, utan en utredning inom departementet, därmed behöver inte utredningsdirektiven offentliggöras. Vem som ska genomföra den så kallade snabbutredning framkommer inte.

Syftet med utredningen är att ta fram ett förslag som häver förbudet mot utvinning av uran. Men i en intervju med SVT säger klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) att hon inte ser nya urangruvor framför sig i första hand.

Det ministern främst vill lyfta fram är att uran inte längre ska betraktas som avfall vid annan brytning. Men hon utesluter inte heller urangruvor.

– Jag tror att det finns kommuner i Sverige som ser fördelarna. Just gruvor kanske inte är en så mysig del av klimatomställningen, men en helt avgörande. Har vi inga gruvor har vi inga elbilar, inga vindkraftverk och inga kärnkraftsreaktorer, säger hon till SVT.

C vill inte se urangruvor

Centerpartiets partilinje är sedan i höstas att uranutvinning ur biprodukter från annan gruvdrift ska vara tillåtet. Däremot står partiet fortsatt fast vid att gruvor med huvudsyfte att bryta uran ska vara förbjudna, enligt Rickard Nordin.

– Uranet ska vara en restprodukt, säger han till Altinget.

Altinget har frågat Birger Lahti, energipolitisk talesperson, om Vänsterpartiet fortsatt står kvar vid uppfattningen om att uranutvinning ska vara förbjudet. ”Definitivt”, svarar han i ett textmeddelande.

{{toplink}}

Forrige artikel Osäkert läge inför restaureringsomröstning – EPP hoppar av i sista stund Osäkert läge inför restaureringsomröstning – EPP hoppar av i sista stund Næste artikel Byggbranschens effektiviseringsplan får svalt mottagande av Busch Byggbranschens effektiviseringsplan får svalt mottagande av Busch
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.