Damberg: ”Regeringen måste förklara varför man inte agerat”

80 procent av stödet till energieffektivisering i småhus användes inte upp förra året. Nu får regeringen kritik från oppositionen för att man inte lyssnat på myndigheterna och sett till att stödet funkat bättre. ”Det är klart att det är allvarligt”, säger Mikael Damberg (S). 

Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Centerpartiet är starkt kritiska till att regeringen inte gjort mer för att se till att stödet till energieffektivisering i småhus kommit till användning.  

– Regeringen måste förklara varför man inte har agerat på myndigheternas uppmaning. Annars finns ju en risk att man tror att man vill hålla inne de här pengarna, säger Mikael Damberg (S), ekonomiskpolitisk talesperson till Altinget. 

Under 2023 användes inte omkring 250 miljoner av det tilldelade anslaget på cirka 300 miljoner. Samtidigt har Länsstyrelsen, som administrerar stödet, flaggat för regeringen att mer än hälften av de som söker stödet får avslag och att länsstyrelserna behöver tydligare riktlinjer för hur de ska tolka reglerna för stödet. Men regeringskansliet har varken gett Boverket något uppdrag att skriva föreskrifter eller kommit med något förtydligande. 

– Att regeringen fortfarande inte har kommit med det och att det därmed finns risk att pengar brinner inne och inte används för det som är syftet med anslagen, det är klart att det är allvarligt, säger Mikael Damberg.

För kort tid

I ett mejl till Altinget förklarar Boverket att de inte skrivit någon föreskrift kopplat till stödet eftersom tiden mellan det att regeringen beslutade om stödet och då regeringen ville att det skulle införas var för kort för att hinna få föreskriften antagen. Resultatet blev i stället att förordningen gjordes mer detaljerad för att reglera det som Boverket normalt reglerar i en föreskrift. Men enligt Länsstyrelsen behöver man mer vägledning för att kunna hantera stödet smidigare. 

Miljöpartiets bostadspolitiska talesperson, Katarina Luhr, är även hon kritisk till hur regeringen valt att göra. Hon tycker generellt att regeringen inte verkar vara intresserad av energieffektivisering. 

– Det känns som att deras intention är att vi bara ska försöka producera mer: Men att spara energi är inte på deras to-do-lista, säger hon till Altinget. 

– Om man nu pratar om energi och vad man kan göra inom energiområdet, då behöver regeringen steppa upp och faktiskt prioritera energieffektivisering också, för det är en jätteviktig pusselbit.

Katarina Luhr hade velat se ett stöd som är enklare att söka. Men som också är mer omfattande och som även inkluderar flerbostadshus och andra typer av lokaler.

För 2024 föreslog Miljöpartiet i sin skuggbudget att det tidigare stödet för energieffektivisering i flerbostadshus ligger kvar och att ett investeringsstöd för grönt samhällsbygge i norr infördes, totalt en satsning på 3,2 miljarder. 

ROT-förslag

Även Socialdemokraterna vill ha kvar ett stöd som är riktat mot energieffektivisering i flerbostadshus. De vill samtidigt införa ett förstärkt ROT-avdrag där åtgärder för energieffektivisering kan dras av med 50 procent i stället för dagens ROT-avdrag på 30 procent. Något som Mikael Damberg menar hade varit en betydligt bättre lösning.

– Fördelen med att använda det befintliga rotavdraget och twista om det, och ge en 50-procentig ökad avdragsrätt för energieffektivisering, det är att alla vet hur ROT-systemet funkar, säger han. 

Centerpartiets bostadspolitiska talesperson, Alireza Akhondi (C), är också kritisk till stödet och dess utformning. Han skriver i ett mejl till Altinget att han inte är förvånad att stödet inte använts upp då reglerna är alltför svårtolkade och otydliga. 

”Sen att länsstyrelserna inte kan tyda eller få adekvat beslutsstöd tyder på att frågan inte anses vara prioriterad av regeringen, vilket är beklagligt”, skriver han.

Centerpartiet har precis som regeringen slopat stödet till energieffektivisering i flerbostadshus i sin skuggbudget. Men de föreslår i stället ett så kallat grönt avdrag där investeringar i exempelvis energieffektivisering ska omfattas av en skattereduktion. 

Ansvarig minister Ebba Busch vill inte kommentera hanteringen av stödet utan hänvisar via pressekreterare till att stödet bereds i regeringskansliet. 

{{toplink}}  

Forrige artikel Stortinget stängdes efter bombhot: ”Inte klarlagt” Stortinget stängdes efter bombhot: ”Inte klarlagt” Næste artikel Han tar över danska tankesmedjan Mandag Morgen och Altinget Arena
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.