De kan bli förlorare när biståndets mellanled ska bort

Forum civ, Svenska missionsrådet och Diakonia varnar för att de och deras samarbetspartners riskerar att försvagas, om regeringen går vidare med Sidas förslag på hur folkrörelsebiståndet ska reformeras.

Sida föreslår i sin andra delrapportering av tre till regeringen att 50–75 procent av civilsamhällesbiståndet även framöver ska slussas via svenska organisationer, vilket Altinget rapporterade om i förra veckan.

Forum civ, Svenska missionsrådet och Diakonia säger att de ser förbättringar, jämfört med tidigare förslag och jämfört med vad de har fått höra i tidigare dialoger.

Välkomnar övergångfas

Bland annat informerade Sida den 15 mars sina 17 strategiska partnerorganisationer (SPO) att deras avtal skulle avslutas till årsskiftet. Vilket i sin tur skulle drabba alla de organisationer som i nästa led ingått avtal med SPO:erna.

Sida föreslår nu att detta i stället görs i en övergångsfas med slutdatum den 30 juni 2025.

– Det är en mer ansvarfull hantering. Men vi har redan redovisat för våra partners att kontrakten ska sägas upp, så det blir otroligt ryckigt. Mycket kan repareras men viss skada är redan skedd, även om vi förstås välkomnar ett senare datum, säger Diakonias generalsekreterare Mattias Brunander till Altinget.

Skadar förtroendet

Samtidigt är han kritisk till pågående avtal sägs upp, trots att inga fel har begåtts.

– Det är anmärkningsvärt. Det skadar förtroendet för Sverige som givarland. Det går att förbättra processen successivt och fortfarande hedra ingångna avtal.

Charlotta Norrby, generalsekreterare för Svenska missionsrådet, som samlar 29 biståndsorganisationer på kristen grund, nämner också övergångsfasen som något positivt.

– Det skulle vara positivt, för då behöver övergången inte ske lika abrupt, säger hon till Altinget.

Anna Stenvinkel är generalsekreterare för Forum civ som samlar drygt 200 medlemmar i civilsamhället. Även hon ser att Sida lyssnat till delar av kritiken från civilsamhället. Men, säger hon, ekonomin är det stora bekymret i Sidas förslag.

– Vi vet redan att Sida i sitt budgetunderlag föreslår att civilsamhällesbiståndet ska minskas med 300 miljoner. Enligt delrapporten ska de pengarna sedan delas på mellan 30 och 50 organisationer. I stället för att tillföra mer pengar så vill man ta bort, säger hon.

Anmärkningsvärt förslag

Mattas Brunander lyfter samma fråga.

– Med tanke på Tidöpartiernas löfte om att civilsamhällets roll i biståndet ska stärkas, så hade vi gärna sett att man i stället ökade medlen. Då hade nya aktörer och former kunnat introduceras utan att säga upp avtal och verksamheten hade inte blivit så ryckig, säger han, och tillägger:

– Det är anmärkningsvärt att Sidas ledning föreslår en sänkning av CSO-anslaget, vilket även Kristdemokraterna uttryckt sin förvåning över. Men det kommer från Sida själv och det tycker vi är väldigt märkligt.

Charlotta Norrby påpekar att Sida är så tydliga med att mellanleden ska bort. Myndigheten skriver visserligen att det ska gå att göra undantag ”om det behövs för att nå mindre organisationer eller informella aktörer samt sköra kontexter”. Men i så fall krävs en motivering.

– SMR har 16 medlemsorganisationer som får medel via oss, men alla de 16 kommer inte i fråga, säger hon. Om man går tillbaka till utlysningen som gjordes den 7 maj, så står det att man måste göra en egeninsats på motsvarande 500 000 US dollar över tre år och man måste ha haft tio anställda i organisationen de senaste två åren.

– De mindre organisationerna hos oss kommer inte ens att kunna söka, så då behöver vi finnas kvar som plattform. Om det inte får finnas två led så kan vi inte vidareförmedla några medel till dem. Och om inte vi kan vidareförmedla och de inte kan söka själva, så blir det ett Moment 22, säger Charlotta Norrby.

Jobbar på alternativ modell

Därför jobbar SMR på en alternativ modell där de vidareförmedlar direkt till partners i utvecklingsländer, men där medlemsorganisationerna står för partnerskapet. Även om hon bedömer att det senare är mer effektivt.

– Mångfalden minskar annars. Då når vi inte ut lika brett, säger Charlotta Norrby.

Anna Stenvinkel lyfter en förbättring till. När utrikesutskottet nyligen höll ett öppet sammanträde om reformagendan för biståndet, så satt Concord Sveriges ordförande Petra Tötterman Andorff med som representant för civilsamhället. Hon lyfte bland annat regeringens initiativ Team Sweden och påpekade att biståndsorganisationerna borde få finnas med där.

– Nu lyfter Sida fram civilsamhällets roll och nämner oss i Team Sweden-sammanhang. Det har vi efterlyst i flera sammanhang, säger Anna Stenvinkel.

Forrige artikel Valforskare: Bränslelöften inte avgörande för maktskiftet Valforskare: Bränslelöften inte avgörande för maktskiftet Næste artikel Facket JK-anmäler Energimyndigheten Facket JK-anmäler Energimyndigheten
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.