Drygt 40 anmälningar mot SVT:s skogsprogram

Myndigheten för press, radio och tv har fått in 41 anmälningar mot SVT:s programserie Slaget om skogen. Bland anmälarna finns bland andra LRF Skogsägarnas skogsdirektör Magnus Kindbom och KD:s miljöpolitiska talesperson Kjell-Arne Ottosson.

Det är en diger lista på anmälningar som kommit in till Myndigheten för press, radio och tv efter SVT Vetenskaps omdiskuterade serie Slaget om skogen. Bland de 41 anmälarna finns bland andra personer anställda vid skogsindustribolaget SCA, Svenska Skogsplantor, en anmälan från Skogsentreprenörerna samt två anmälningar från LRF Skogsägarnas skogsdirektör Magnus Kindbom och en från KD-politikern Kjell-Arne Ottosson.

En återkommande synpunkt i anmälningarna är att programserien är vinklad samt de påpekanden om missvisande statistik som Skogsstyrelsen, Naturvårdsverket och Sveriges Lantbruksuniversitet har fört fram om programmet.

”SVT driver en agenda”

Kjell-Arne Ottosson säger till Altinget att han valde att anmäla programserien av flera skäl.

– SVT är ute och driver en agenda som inte är med sanningen överensstämmande. Programmet har en slagsida om vilka som får uttala sig, där flera har en tydlig koppling till Skydda skogen, utan att det balanseras upp, säger Ottosson till Altinget.

Kjell-Arne Ottosson tror att SVT:s programserie bidrar till en ökad polarisering i skogspolitiken och skogsfrågorna.

– Det skapar en misstro som inte är bra, säger han.

SVT: En mycket uppskattad programserie

Anna Schytt, chef för SVT Vetenskap, har i en debattväxling i tidningen ATL svarat på en del av kritiken mot programserien. I sin replik skriver Schytt bland annat "Vi har inte de senaste två decennierna fått så många positiva reaktioner till Vetenskapens värld som efter denna serie."

Hon konstaterar också att frågorna om förvaltningen av den svenska skogen skapar känslor.

"Vi har i serien ”Slaget om skogen” samlat forskarröster, experter och statistik som från olika synvinklar berättar om hur man kan se på den svenska skogen och konflikterna kring skogen. Vi har återgivit vitt skilda ståndpunkter för att tittaren ska få en fördjupad bild."

Forrige artikel Jönsson kräver ny socialtjänstlag: ”De insatser vi har är totalt tandlösa” Jönsson kräver ny socialtjänstlag: ”De insatser vi har är totalt tandlösa” Næste artikel SCB:s senaste statistik – ideella föreningar minskar i antal SCB:s senaste statistik – ideella föreningar minskar i antal
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.