Efter dödsolyckan på Gröna Lund – kontrollen av tivolin utreds

En person avled och flera skadades i en olycka på Gröna Lund förra sommaren. Nu tillsätter regeringen en utredning som ska stärka tillsynen – och minska arbetsbördan för polisen.

Brister i flera led låg bakom dödsolyckan på Gröna Lund förra sommaren, enligt Statens haverikommissions slutrapport som lämnades till regeringen i juni.

Bland annat konstaterade myndigheten att en bakomliggande faktor till olyckan var en otillräcklig offentlig tillsyn. Efter att en bärarm på åkattraktionen Jetline brustit föll flera personer ner till marken. Flera skadades och en dog. 

Nu ger regeringen en särskild utredare i uppdrag att överväga åtgärder för att stärka tillsynen. Utredaren ska också ta ställning till om Polismyndighetens ansvar, bland annat för hanteringen av det tillstånd som tivolin kräver, ska flyttas till kommunerna eller ”någon annan lämplig huvudman”. 

Utredaren ska också titta på andra uppgifter som Polisen kan släppa till någon annan, till exempel bestridanden av parkeringsanmärkningar.

På så vis kan polisen fokusera på sitt brottsbekämpande uppdrag, skriver regeringen i utredningens direktiv

”Syftet med uppdragen är att säkerställa att uppgifterna utförs effektivt och ändamålsenligt, men även att öka Polismyndighetens förutsättningar att fokusera på sitt kärnuppdrag – att bekämpa brott och upprätthålla allmän ordning och säkerhet”.

”Ingen ska behöva drabbas av något liknande”

I sin slutrapport rekommenderade Statens haverikommission även Gröna lund att utveckla sitt säkerhetsarbete. Parks and Resorts, som driver nöjesparken, välkomnar utredningen.

”Säkerheten är och kommer alltid vara vår viktigaste fråga och vårt största fokus. Ingen ska behöva drabbas av något liknande och efter olyckan har vi genomlyst vår verksamhet och vidtagit flera åtgärder för att något liknande inte ska kunna hända igen”, skriver Annika Troselius, informationschef, i ett mejl till Altinget.

”Vi håller med Statens haverikommission där de i deras utredning konstaterar att regelverket är otydligt. Därför är vi positiva till alla förändringar som kan göra förutsättningarna för oss tydligare.”

Senast den 7 april 2025 ska översynen av tillsynen av tivoliverksamheter redovisas för regeringen. Hela uppdraget ska slutredovisas senast den 7 oktober 2025. Det är ännu inte känt vem som ska leda utredningen. {{toplink}}

Forrige artikel Regeringen trappar ner bostadsbidrag till barnfamiljer Regeringen trappar ner bostadsbidrag till barnfamiljer Næste artikel Forskarkritik mot lärarutbildningarna: ”Skulle behöva ändra oerhört mycket”  Forskarkritik mot lärarutbildningarna: ”Skulle behöva ändra oerhört mycket” 
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.