Efter förlusten – Riksbanken vill ha 43 miljarder

Stigande räntor har lett till en miljardförlust för Riksbanken som nu ber riksdagen om 43,7 miljarder kronor. ”På längre sikt behöver Riksbanken stärka sin självfinansiering”, säger riksbankschef Erik Thedéen.

Det är för att återställa Riksbankens eget kapital i enlighet med riksbankslagens grundnivå som riksbankschefen nu tvingas be riksdagen om miljardbelopp.

För förra året räknar Riksbanken med en förlust på 2 miljarder kronor. För att nå grundnivån, som bestäms av den nya riksbankslagen, krävs nu ett tillskott på 41,7 miljarder kronor.

”Ett negativt eget kapital påverkar inte Riksbankens möjligheter att bedriva penningpolitik på kort sikt. Men för att förtroendet för en oberoende penningpolitik långsiktigt ska upprätthållas är det nödvändigt att Riksbanken är finansiellt oberoende, det vill säga har ett tillräckligt eget kapital och tillräcklig intjäning för att täcka sina kostnader”, säger riksbankschef Erik Thedéen i ett pressmeddelande

Riksbanken konstaterar att den låga kontantanvändningen i Sverige, till skillnad från i andra länder, gör det svårare för centralbanken att göra vinst och återställa det egna kapitalet. 

”Riksbanken föreslår nu en återställning av eget kapital enligt riksbankslagen men på längre sikt behöver Riksbanken stärka sin självfinansiering, för att bevara ett finansiellt oberoende”, säger Thedéen.

Även framöver kommer kapitalet vara mycket känsligt för ränteutvecklingen och valutakurser. Riksbanken ser därför en risk för att kapitalet redan i början av 2025 hamnar under grundnivån. {{toplink}}

Forrige artikel 250 miljoner till energieffektivisering brann inne förra året 250 miljoner till energieffektivisering brann inne förra året Næste artikel Skyttedal startar eget parti Skyttedal startar eget parti
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.