Efter Nyans valkupp – riksdagen vill ändra lagen

Efter valet 2022 skrev sig Nyans partiledare Mikail Yüksel i Botkyrka för att ta plats i kommunfullmäktige. Nu vill riksdagen att regeringen ser över reglerna.

För att sitta i kommunfullmäktige måste du vara folkbokförd i kommunen. Trots det ställde 80 personer upp i mer än en kommun i valet 2022 och Valmyndigheten konstaterade i sin erfarenhetsrapport att kandidater på eller i anslutning till valdagen skrivit sig i kommunen där de kunde få ett mandat.

Bland annat valde Nyans partiledare Mikail Yüksel, som toppade partiets valsedel i 16 kommuner, att skriva sig i Botkyrka kort efter att han fått en plats i fullmäktige.

Agerandet kritiserades och Yüksels valbarhet överklagades, men i början av förra året slog Valprövningsnämnden fast att inget regelbrott begåtts.

Nu vill riksdagen att lagen ändras.

SD: Lucka i lagen

På onsdagen röstade ledamöterna ja till ett tillkännagivande från konstitutionsutskottet om att regeringen borde utreda kandidaters valbarhet.

– Det handlar om en lucka där du kan kandidera och skriva upp dig på en valsedel i flera kommuner. Sen kan du på valdagen eller någon dag efter se var det gick bäst och byta folkbokföringsadress, säger Matheus Enholm (SD), ledamot i konstitutionsutskottet, till Altinget. 

Yüksel använde sig av möjligheten att retroaktivt ändra sin folkbokföringsadress efter valet 2022. 

– Det är inte så systemet är tänkt att fungera. Du lurar väljarna när du inte kan bli invald i alla kommuner där du ställer upp. 

”Bedrägligt”

En person som kandiderat i flera kommuner eller regioner borde inte kunna ändra sin folkbokföring på eller nära valdagen för att bli valbar och invald, skriver riksdagen i sitt tillkännagivande till regeringen.

Den socialdemokratiska ledamoten Joakim Sandell var en av de som väckte frågan i en motion i höstas och kallar Nyans partiledares beteende ”bedrägligt”.

– Vi har kommuner och regioner för att Malmöbor ska företrädas av Malmöbor som tar hand om skolan och äldreomsorgen i Malmö. Och likadant ska någon som bor i Perstorp företrädas av någon från Perstorp. Det är hela tanken med röstsystemet, säger han till Altinget. 

 

Ändring till 2026

Joakim Sandell hoppas att den lagändring som krävs genomförs redan till valet 2026. Även Valmyndigheten tycker att valbarheten borde ändras.

– Det handlar om smärre förändringar och jag tror faktiskt att anledningen till att motionen går igenom i dag är att regeringen har påbörjat arbetet.

Matheus Enholm, som har insyn i regeringsarbetet, bekräftar att så är fallet.

– Vi har redan haft samtal med regeringen och de hanterar det här. Sådana här luckor behöver vi täppa till och det är inget problem för dem om det kommer ett tillkännagivande, men då visar vi att det finns en enighet kring det här. 

Tillkännagivandet gäller kommuner och regioner, men även i riksdagen finns flera exempel på ledamöter som inte representerar sin hemort. Där finns inte samma krav på riksdagsledamöters folkbokföring.

Joakim Sandell tycker att det är skillnad.

– Du behandlar frågor som rör hela landet och det finns en poäng med att ha nationella listor, sen kommer jag från ett parti där i princip alla bor i den valkrets som man representerar, säger Sandell.

Detsamma gäller inte Sverigedemokraterna. I valet 2022 stod 60 namn på partiets rikslista och Sölvesborgsbon Jimmie Åkesson är exempelvis invald på Jönköpings mandat.

– Du sitter på fel bänk men väljarna vet samtidigt vilka som kommer att komma in när de röstar. Sen även om du kandiderar lokalt så blir det inte samma sak, riksfrågor är övergripande över hela landet, säger Matheus Enholm. 

{{toplink}}

Forrige artikel Rekordmånga nya bostäder i flerbostadshus Rekordmånga nya bostäder i flerbostadshus Næste artikel S: Säkerhetspröva SD:s tjänstemän på Regeringskansliet S: Säkerhetspröva SD:s tjänstemän på Regeringskansliet
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.