Efter svenska regeringens beslut: Grönlands regeringschef bojkottar Nordiska rådet

Svenska regeringen har inte bjudit in Grönland till det nordiska toppmötet i Stockholm på måndag. Nu meddelar grönländska regeringschefen Múte B. Egede att han sätter samarbetet i Nordiska rådet och Nordiska ministerrådet på paus. 

Grönlands landsstyrelseforman, regeringschefen, Múte B. Egede kommer inte att delta på de kommande mötena i Nordiska rådet och Nordiska ministerrådet.

Anledningen är att varken han eller ledarna från Färöarna och Åland har bjudits in till det nordiska toppmötet i Stockholm på måndag den 13 maj.

”Jag måste därför meddela att jag som regeringsledare i Grönland sätter mitt politiska samarbete på regeringsnivå i Nordiska rådet på paus”, skriver Múte B. Egede i ett öppet brev på Naalakkersuisut, landsstyrets hemsida.

Sverige har under år 2024 ordförandeskapet i Nordiska ministerrådet. Statsminister Ulf Kristersson är därför också värd för det årliga sommarmötet i den så kallade N5-kretsen, som förutom Sverige består av Danmark, Norge, Finland och Island.

Det är ”som brukligt upp till ordförandeskapet att besluta om deltagande i detta möte” löd svaret från Jessika Roswall (M), minister med ansvar för nordiska frågor, till Altinget i samband med att svenska regeringens beslut uppmärksammades. Det är alltså svenska regeringens beslut att inte bjuda in Grönland, Färöarna och Åland – som alla var inbjudna förra året vid det senaste sommarmötet på Island.

Måndagens toppmöte ska ta upp ämnen som säkerhetspolitik och konkurrenskraft. Mötet får även besök av tyska förbundskanslern Olaf Scholz, som tillsammans med sina kollegor ska besöka telekomföretaget Ericsson samt diskutera stödet till Ukraina över en middag. {{toplink}}

Kommer inte till Island

Múte B. Egede gör därmed allvar av hoten han lade fram vid Nordiska rådets årliga session i höstas, ett möte där Grönland, Färöarna och Grönland alltid är inbjudna.

Men Nordiska rådets årliga session den här hösten, på Island, kommer han inte att delta i.

”Jag kan inte fortsätta att delta vid arrangemang där deltagarna inte behandlas lika. Konsekvensen är att jag inte kommer att delta å Grönlands vägnar i Nordiska rådets regi och därmed inte heller deltar vid Nordiska rådets session i höst i Reykjavik”, skriver Múte B. Egede i sitt öppna brev.

Den grönländska regeringschefen är inbjuden till Island, till skillnad från måndagens möte i Stockholm, när det svenska ordförandeskapet håller möte för regeringscheferna inklusive de självstyrande områdena. Det så kallade N8-mötet pågår parallellt med parlamentarikernas möte i Nordiska rådet.

Förra året i Oslo jämförde Múte B. Egede Nordiska rådet med en vänkrets på åtta människor där tre av vännerna inte får vara med ”när det blir riktigt spännande”.

Det framgår inte vem Grönland kommer att skicka till Islandsmötet i stället för sin regeringschef. Altinget har i flera dagar försökt få en intervju med Múte B. Egede. I det öppna brevet skriver han endast om sitt eget deltagande, det är alltså inte uteslutet att andra medlemmar i landsstyret eller grönländska tjänstemän reser till Island.

Sverige har förklarat valet att inte bjuda in de tre självstyrande områdena till måndagens möte med att det ska handla om utrikes- och säkerhetspolitik. Den förklaringen ifrågasätter Múte B. Egede utifrån Grönlands roll i utrikes-, försvars- och säkerhetspolitiken i Arktis.

Besvikelse på Färöarna

Tidigare har svenska regeringens beslut kritiserats av Färöarnas lagman Aksel V. Johannesen.

”Vi har både på politisk nivå och tjänstemannanivå uppmanat Sverige att ompröva beslutet och bjuda in oss, Grönland och Åland, dock utan framgång”, säger Aksel V. Johannesen i en skriftlig kommentar.

”Vi har deltagit i de årliga sommarmötena sedan 2013, med undantag för 2015 och 2019 då det var utlyst val på Färöarna, och 2022 då Norge valde att inte bjuda in oss”.

Ministern för nordiskt samarbete Jessika Roswall (M) har inte ställt upp på intervju för att svara på Altingets frågor.

Artikeln är översatt från danska och publicerad i Altinget.dk.

{{toplink}}

Forrige artikel Första idéburna upphandlingen klar Första idéburna upphandlingen klar Næste artikel Regeringen byter generaldirektör på Energimyndigheten Regeringen byter generaldirektör på Energimyndigheten
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.