Regeringen byter generaldirektör på Energimyndigheten

Energimyndighetens generaldirektör Robert Andrén får inte förlängt när hans förordnande löper ut i höst, rapporterar Aktuell Hållbarhet. ”Ett byte av generaldirektör är något som SD har efterfrågat”, säger SD:s näringspolitiska talesperson Tobias Andersson till Altinget.

Den sista augusti löper det sexåriga förordnandet ut för Energimyndighetens generaldirektör Robert Andrén. Men någon sedvanlig treårig förlängning är inte aktuell, utan myndigheten kommer att få en ny chef. Den informationen fick Energimyndighetens anställda från Robert Andrén på onsdagsmorgonen, rapporterar Aktuell Hållbarhet.

Vid teamsmötet med de anställda ska Andrén även ha varit tydlig med att han gärna hade fortsatt ytterligare tre år till om han hade fått möjlighet, vilket Energimyndighetens presschef Ola Westberg bekräftar för Altinget.

SD: ”Han får inte sparken”

Tobias Andersson (SD), näringsutskottets ordförande, är informerad om regeringens beslut och säger att det är helt i linje med SD:s vilja.

– Ett byte av generaldirektör är något som SD har efterfrågat, säger han och tillägger:

– Det är egentligen ganska okontroversiellt. Han får inte sparken, han får bara inte förlängt.

Enligt Sverigedemokraterna har inte den nuvarande generaldirektören sett till att Energimyndigheten levererat tillräckligt och Tobias Andersson anser att det är en av de myndigheter som ”kan steppa upp sitt arbete”.

Som exempel tar han att myndigheten har haft i uppgift att fördela stora medel till kärnkraftsforskning, men inte levt upp till förväntningarna på det området.

– Vi ser nu fram emot att vara en del i processen med att rekrytera en ny generaldirektör, säger Tobias Andersson.

Rebellmamman påverkade inte

Det uppmärksammade fallet med den så kallade rebellmamman vars provanställning avbröts, en klimataktivist med en säkerhetsklassad tjänst, har inte påverkat SD:s ställningstagande, enligt Tobias Andersson.

Energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) har lämnat en skriftlig kommentar till Altinget: ”Energimyndigheten har, men kommer att få en ännu viktigare roll att jobba för ett 100% fossilfritt energisystem i Sverige med en stark energiberedskap. I och med den nya inriktningen för myndigheten har regeringen valt att inte förlänga Robert Andren som Generaldirektör.” säger Busch och tackar Andrén för ett ”transparent och tydligt ledarskap”.

Artikeln är uppdaterad i efterhand med en skriftlig kommentar från energi- och näringsminister Ebba Busch (KD).

Forrige artikel Efter svenska regeringens beslut: Grönlands regeringschef bojkottar Nordiska rådet Efter svenska regeringens beslut: Grönlands regeringschef bojkottar Nordiska rådet Næste artikel Ålands uppmaning: Hoppas Sverige tänker om inför toppmöte Ålands uppmaning: Hoppas Sverige tänker om inför toppmöte
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.