Ålands uppmaning: Hoppas Sverige tänker om inför toppmöte

Ålands nordiska samarbetsminister Annika Hambrudd (C) har förståelse för den grönländska reaktionen. Hon hoppas att Ulf Kristersson omvärderar sitt beslut att inte bjuda in de självstyrande regionerna till toppmötet nästa vecka. ”Det är högst olyckligt” säger hon till Altinget.

Den grönländska landsstyrelseforman och regeringschefen meddelade på tisdagskvällen att de inte kommer att delta vid några möten i Nordiska rådet och ministerrådet, efter det att Sverige som ordförandeland valt att inte bjuda in de självstyrande regionerna Färöarna, Åland och Grönland till ett toppmöte på måndag.

{{toplink}}

Även Ålands vicelantsråd Annika Hambrudd (C) med ansvar för samarbetsfrågor i självstyrets regering, ställer sig frågande till Sveriges agerande.

Hon har vid ett nordiskt samarbetsministermöte i februari med hennes motsvarighet i Sverige, Jessika Roswall (M), lyft uppmaningen om att Sverige bör omvärdera sin hållning.

Hur ser du på den grönländska reaktionen?

– Den är väldigt stark, men jag har förståelse för den.

Resonerar ni i liknande termer?

– Nej, så kraftigt planerar vi inte att agera. Vi värdesätter det nordiska samarbetet väldigt högt och ser med tanke på säkerhetsläget att det just är ett starkare samarbete som är det som behövs, säger Hambrudd till Altinget.  

Att agendan med säkerhets-, försvars- och utrikespolitiska frågor skulle motivera att de självstyrande regionerna inte ska vara med vid mötet, köper inte heller Hambrudd.

– Det stämmer ju att Åland inte har behörighet i utrikespolitik, exempelvis. Men säkerhetspolitik är väldigt aktuellt i ett bredare sammanhang, vilket vi arbetar aktivt mycket med. Av den anledningen är det just viktigt att få till ett djupare samarbete i frågan, säger hon.

Samarbetet ”ett nordiskt guld”

Hon hoppas att den svenska regeringen i ordföranderollen nu omvärderar sitt beslut och skickar en sen inbjudan till respektive regeringschef för de självstyrande regionerna.

– Det nordiska samarbetet är ett nordiskt guld – av den anledningen tycker jag att det är viktigt att vi fortsätter att fördjupa det. Jag hoppas att även det svenska ordförandeskapet ser det, säger hon.

Saknar även plats vid civilberedskapsarbetet

Även det Nordiska rådets delegationsordförande på Åland, som representerar parlamentssidan i det nordiska samarbetet, Annette Holmberg-Jansson, ställer sig frågande till agerandet.

Holmberg-Jansson som tidigare även varit partiledare för Moderat samling på Åland, hänvisar till att liknande diskussion finns inom det civila beredskapsarbetet i det så kallade Haga-samarbetet, där inte heller de självstyrande regionerna ingår.

– För vad är säkerhetspolitik? I den civila beredskapen har vi också lyft upp att vi inom de frågor som berör det så kallade Haga-samarbetet har beslutsmakt och lagstiftningsbehörighet kring alla de frågor som behandlas där, därför också borde bjudas in där. För det är ju tydligt att det behövs mer samarbete där, inte mindre, säger hon.

Holmberg-Jansson pekar, likt den grönländska regeringschefen, på att de självstyrande regionernas regeringschefer också var inbjudna till motsvarande ministerrådsmöte förra året på Island.

– Visst, det är så att försvarsfrågorna ligger på de nationella regeringarna. Men man kan samtidigt fråga sig: Vad är det som är så tokigt med att man är fler?

Holmberg-Jansson hänvisar vidare till att säkerhetsfrågorna på den civila sidan, där regionerna har självstyre, samtidigt har spelat en avgörande roll i de faktiska konflikter som man kan följa i närområdet – exempelvis i Ukraina.

– Det handlar då inte bara om att det måste vara en massa gröna gubbar och försvara oss. Utan ser vi till situationen i Ukraina så är den civila beredskapen central, när det kommer till att släcka bränder, reparera och hålla infrastruktur och samhället brett, såsom skolor och annat, i gång. Det är då räddningstjänstfrågor, infrastrukturfrågor och annat, som vi har ansvar för i de självständiga områdena. Då borde vi också vara med i det samarbetet på nordisk nivå.

Altinget söker statsminister Ulf Kristersson och ministern för nordiskt samarbete Jessika Roswall för en intervju.

Forrige artikel Regeringen byter generaldirektör på Energimyndigheten Regeringen byter generaldirektör på Energimyndigheten Næste artikel Dadgostar vill att sex timmars arbetsdag utreds Dadgostar vill att sex timmars arbetsdag utreds
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.