Dadgostar vill att sex timmars arbetsdag utreds

Uppåt 600 personer samlas i Jönköping över Kristi himmelfärdshelgen för att bland annat fatta beslut om Vänsterpartiets partiprogram. I sitt öppningstal meddelade Nooshi Dadgostar att hon vill se en parlamentarisk utredning av sex timmars arbetsdag.

– Nu blir det åka av, säger Nooshi Dadgostar när hon talar vid öppningen av Vänsterpartiets kongress på onsdagen.

Partiet ska i fem dagar diskutera partiets politik och ta ställning till ett nytt partiprogram. I sitt tal presenterade V-ledaren ett nytt förslag på en parlamentarisk utredning av införandet av sex timmars arbetsdag. Frågan har nyligen väckts även inom Socialdemokraterna där S-kvinnors ordförande Annika Strandhäll, som leder en av partiets arbetsgrupper, öppnat för idén.

– Vi måste på riktigt börja ta steg för detta som resten av Norden precis som andra europeiska länder. 40-timmarsveckan är utdaterad, förlegad, gammal. Ju mer vi har kortat arbetstiden, desto mer har produktiviteten ökat, säger Nooshi Dadgostar.

Vänsterpartiet vill att utredningen arbetar tillsammans med arbetsmarknadens parter för att lämna förslag på både en generell arbetstidsförkortning och kortare arbetstid för yrkesgrupper som går i pension tidigare och har högre sjukskrivningstal.

Än så länge saknas stöd i riksdagen för förkortad arbetstid. Men V-ledaren tror att partierna kommer ha svårt att rösta nej när ett konkret förslag ligger på bordet.

– Det är en väldigt stor strukturfråga det här naturligtvis och vi behöver ha parterna med oss. Vi behöver ta fram en produkt som det kan röstas om.

I sitt tal lyfte V-ledaren även kriget i Ukraina och de många civila döda i konflikten mellan Israel och Hamas.

– Ställ Netanyahu inför rätta. Folkmordet måste få ett slut, säger hon.

Dadgostar, som snart suttit fyra år som partiledare, passade även på att rikta kritik mot regeringen och samarbetet med Sverigedemokraterna.

Nästan 1 000 motioner

Högst upp på listan för Vänsterpartiets kongress står antagandet av ett nytt partiprogram som väckt starka reaktioner internt.

Nära 1 000 motioner skickades in efter att programkommissionen hade presenterat sitt förslag vilket resulterade i en omarbetning. Portalparagrafen om att V är ett ”socialistiskt och feministiskt parti på ekologisk grund” togs tillbaka.

Det nya partiprogrammet har beskrivits som ett försök att närma sig Socialdemokraterna och en plats i en framtida regering.

– Om man med det menar att vi vill ta oss en större roll än tidigare så är jag den första att skriva under. Men annars har jag svårt att begripa bilden: idélöshet, stagnation. Det är inget framgångsrecept. I dag kommer framtidsidéerna från vänster, säger Nooshi Dadgostar.

– Vänsterpartiet kommer aldrig mer agera dörrmatta. I dag är vi ett parti med självförtroende som står upp för våra väljare oavsett regering.

De kommande dagarna ska 225 ombud fatta beslut om partiprogrammet, men också ändringar av stadgarna och viss sakpolitik.

Forrige artikel Ålands uppmaning: Hoppas Sverige tänker om inför toppmöte Ålands uppmaning: Hoppas Sverige tänker om inför toppmöte Næste artikel Uteslöts från partiet – nu prövas beslutet Uteslöts från partiet – nu prövas beslutet
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.