Uteslöts från partiet – nu prövas beslutet

Vänsterpartiets partistyrelse beslutade i höstas att stänga av kommunpolitikern Björn Alling. Nu prövar kongressen beslutet och kan komma att ändra reglerna för uteslutning. ”Jag hoppas fortfarande på att få komma tillbaka”, säger Björn Alling till Altinget.

Det var i samband med Hamas attack mot Israel den 7 oktober som Björn Alling kritiserade Nooshi Dadgostars fördömande av attacken på Facebook. Han krävde V-ledarens avgång, kallade Israel för en terroriststat och anklagade Dadgostar för att vara en fegis som ”slickar sioniströv”.

Ett uttalande han i dag ångrar, även om han fortfarande står för kritiken.

– Det var ett dumt ordval och om Nooshi vill så ska jag ge henne en ursäkt för det, säger Alling till Altinget. 

Partistyrelsen beslutade i november att utesluta kommunpolitikern. Ett beslut han nu vill att ombuden på partiets kongress, som just nu pågår i Jönköping, häver.

– Jag har varit med i partiet i 25 år. Det har betytt mycket för mig och jag vill fortsätta kämpa ihop med andra för vänsterpolitik och socialism. Det kändes fel att bara acceptera att bli utkastad, säger Björn Alling till Altinget.

Tiden sedan uteslutningen har varit tuff, berättar han.

– Dels känner jag mig orättvist behandlad och det har varit jobbigt att bli utsatt och svartmålad. Sedan känns det tråkigt att partiet har brutit mot allt det jag kämpat för, både politiskt och kring hur interndemokratin ska fungera.

Partistyrelsen hänvisade till ”grova påhopp” i många år när de beslutade om uteslutning. Partisekreteraren Aron Etzler säger till Altinget att flera personer berörts.

– Grunderna till uteslutningen handlar om att ett stort antal förtroendevalda och medlemmar har blivit uthängda och fått utstå en oacceptabel nivå av angrepp. De flesta av dem har reagerat med att bli tysta och inte gå in i diskussioner på sociala medier där han är, säger han. {{toplink}}

Vill att debatten tas öppet

Det är ännu inte klart när kongressen ska ta upp frågan om Björn Allings uteslutning. Överklagan ska först hanteras av en kongresskommitté innan ombuden får ta ställning till om han är välkommen tillbaka som medlem.

Alling hade hellre sett att debatten togs öppet, så att de som vill kan gå upp och visa sitt stöd för honom.

– Lyckta dörrar-grejen skapar någon slags känsla hos många att det inte finns rök utan eld, säger han.

Aron Etzler menar i stället att det rör sig om praxis.

– Det är ovanligt att uteslutningar överklagas, men praxis är att det hanteras av delegationsledarna på grund av att det är olämpligt att hundratals personer diskuterar ett personärende. Det är ett standardförfarande som gäller alla sådana situationer, säger Aron Etzler.

Regler för uteslutning kan ändras

Alling har fortsatt som kommunfullmäktigeledamot i Linköping även efter uteslutningen.

Hans tidigare partikamrater i staden har skickat in en motion till kongressen om att ändra reglerna för uteslutning. De menar att de nuvarande reglerna, där partistyrelsen fattar beslut om uteslutning efter att ha låtit medlemmen, partiföreningen och distriket yttra sig, inte motsvarar en ”rättssäker och demokratisk process”.

Besluten blir godtyckliga, menar vänsterpartisterna i Linköping som skriver att det inte är rimligt att en medlem ”direkt kan bli utesluten för all framtid”.

Linköpingspolitikerna vill att partistyrelsen ska behöva ge en muntlig och en skriftlig varning innan beslut om uteslutning fattas. I motionen föreslås även att beslutet ska kunna vara tidsbegränsat med en prövotid.

– Jag stödjer det till fullo. Om man tar vilken arbetsplats som helst där människor kan hamna i konflikter så går det ju inte att avskeda folk utan förvarning, säger Alling som är kritisk till hur ledningen hanterade hans uteslutning och menar att man inte berättade öppet om vad som låg bakom beslutet.

Han liknar agerandet med ”diktaturfasoner”.

– Det var under all kritik. Jag fick ingen som helst förvarning utan det kom från klar himmel. Jag fick inte prata med någon från partiledningen och fick inte se anklagelserna förrän en dag innan frågan skulle tas upp.

Partisekreteraren håller inte med om den beskrivningen.

– Det stämmer inte. Många har pratat med Björn under flera års tid, men hans personangrepp har i stället blivit värre. Jag ringde honom personligen i samband med att vi öppnade uteslutningsärendet och därefter hade vi dialog med honom via en tjänsteman och bad hans partiförening att prata med honom, säger Aron Etzler.

 

Partistyrelsen har ett eget förslag på ändringar av stadgarna. De vill att distriktsstyrelserna ska kunna ta beslut om en tillfällig avstängning.

– Det är för att skapa ett mellanläge där fler kan driva detta. Det blir en ganska stor sak om partistyrelsen ska fatta beslut om det, säger V-ledaren Nooshi Dadgostar till Altinget.

Men förslaget ska inte ses som ett svar på den kritik partiledningen fått för toppstyrning, enligt Dadgostar.

Enligt förslaget ska distriktsstyrelserna prata med partisekreteraren innan beslut. Sedan tidigare har verkställande utskottet kunna stänga av medlemmar i väntan på beslut om uteslutning.

Björn Alling tror inte att det är rätt väg framåt.

– Det är helt fel. Då skulle det bli ännu lättare att bli av med kritiska röster och stoppa dem från att gå på möten. Vanliga medlemmar måste kunna rikta kritik och vi måste ha mer öppenhet. Annars blir det ett väldigt slutet och fegt parti kvar, säger han.

Än vågar Alling inte tro att kongressen kommer häva uteslutningen.

– Jag har blivit lite härdad men hoppas fortfarande på att få komma tillbaka. {{toplink}}

Forrige artikel Dadgostar vill att sex timmars arbetsdag utreds Dadgostar vill att sex timmars arbetsdag utreds Næste artikel Folkhögskollärare slår larm om stress och nedskärningar Folkhögskollärare slår larm om stress och nedskärningar
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.