ESV om välfärdsfusket: Färre fel upptäcks

Förra året upptäcktes färre felaktiga utbetalningar från välfärdssystemet, skriver Ekonomistyrningsverket i en ny analys och konstaterar att myndigheternas åtgärder inte har räckt för att komma åt problemet.

Efter en positiv utveckling under 2022 minskade upptäckten av felaktiga utbetalningarna från välfärdssystemet förra året, enligt en analys från Ekonomistyrningsverket. Både myndigheterna och regeringen behöver göra mer för att komma till rätta med problemen, menar ESV.

 – De indikatorer vi följer pekar inte på några tydliga framsteg i arbetet mot felaktiga utbetalningar under det senaste året. För flera ersättningar finns dock genomgripande förslag som bereds i Regeringskansliet som vi bedömer på sikt kommer att kunna ge tydliga effekter i form av minskade felaktiga utbetalningar, säger Clas Olsson, generaldirektör på ESV, i ett pressmeddelande.

De upptäckta felen uppgick till totalt 2,57 miljarder kronor 2023, jämfört med 2,81 miljarder året innan. Det motsvarar 0,34 procent av de totala utbetalningarna.

”Finns mer att göra”

2021 låg den totala omfattningen av felaktiga utbetalningar, enligt ESV:s bedömning, på mellan 13,0 miljarder och 16,3 miljarder kronor.

De fel som upptäcks bedöms endast utgöra en liten del av de faktiska felen.

– Det är viktigt att bibehålla och stärka allmänhetens överlag negativa inställning till felaktiga utbetalningar och bidragsbrott, eftersom välfärdssystemen i grunden bygger på en ömsesidig tillit mellan det offentliga Sverige och dess invånare. Men att såpass få tror att de blir upptäckta vid fusk visar att det finns mer att göra när det gäller både myndigheternas kontroller och kommunikation, säger Clas Olsson.

Flera myndigheter, däribland Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen, har skrivet i sina regleringsbrev att de ska minska de felaktiga utbetalningarna. Regeringen har också gått fram med fler åtgärder, bland annat för utbyte av uppgifter mellan myndigheter, och i början av april tillsattes en ny utredning som ska stärka arbetet mot bidragsbrott.

Vid årsskiftet inrättades Utbetalningsmyndigheten som ska förebygga, förhindra och upptäcka felaktiga utbetalningar. 

Forrige artikel Muf om könslagsdebatten: ”Bra att man säger vad M tycker” Muf om könslagsdebatten: ”Bra att man säger vad M tycker” Næste artikel Liberalerna vill reglera klasstorlekar Liberalerna vill reglera klasstorlekar
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.