EU-kommissionens tidigare ordförande har avlidit

Den franske politikern Jacques Delors har avlidit vid en ålder av 98 år. Som EU-kommissionens ordförande under tio år var han en av nyckelspelarna i skapandet av EU:s inre marknaden och euron.

Den franske socialisten Jacques Delors var i två perioder, mellan 1985-1995, ordförande för EU-kommissionen. Han ses som en av de viktigaste arkitekterna bakom en europeisk inre marknad och en gemensam EU-valuta.

Under Delors tid som kommissionsordförande antogs både den Europeiska enhetsakten 1987, som lade grunden för EU:s inre marknad med fri rörlighet av varor, personer, tjänster och kapital, samt Maastrichtfördraget från 1993 som skapade Europeiska unionen och kartlade en väg för länder att ansluta sig till eurovalutan.

Det var även under Jacques Delors ledning som kommissionen godkände Sveriges, Finlands och Österrikes medlemskap i EU.

Tidigare hade Delors bland annat varit finansminister under president François Mitterrand.

Den franske politikern har även givit namn till det europeiska forskningsinstitutet Institut Jacques-Delors med fokus på teman kring EU och Europa.

”En stor europé”

Delors bortgång den 27 december 2023 uppmärksammades av en rad EU-toppar.

EU-kommissionens nuvarande ordförande, Ursula von der Leyen, kallar i ett uttalande sin föregångare för ”en visionär som gjorde vårt Europa starkare”.

Europeiska rådet ordförande Charles Michel beskriver Delors som ”en stor fransman och en stor europé” som går till historien ”som en av byggarna av vårt Europa”.

”Jacques Delors ledde omvandlingen av Europeiska ekonomiska gemenskapen mot en sann union, baserad på humanistiska värderingar och stödd av en inre marknad och en gemensam valuta, euron. Han var en passionerad och konkret försvarare av det fram till sina sista dagar” skriver Michel på X, tidigare Twitter. 

Forrige artikel Han ska leda arbetet med S nya partiprogram Han ska leda arbetet med S nya partiprogram Næste artikel Alexander Bard hoppar av sin EU-kandidatur Alexander Bard hoppar av sin EU-kandidatur
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.