EU-ledarna överens om nytt stödpaket till Ukraina

Det extrainsatta toppmötet för att bryta den ungerska premiärministern Viktor Orbáns blockering av EU-pengar till Ukraina var effektivt. Efter bara några minuter kom beskedet att alla 27 EU-ledarna ställer sig bakom stödet på 50 miljarder euro till landet. 

BRYSSEL. Det gick snabbt. Bara minuter efter att EU:s 27 stats- och regeringschefer satt sig runt bordet på det extrainsatta toppmötet, där den enda beslutspunkten på dagordningen var att få den ungerska premiärministern Viktor Orbán att släppa sin blockering om pengar till Ukraina, kom beskedet att de var överens.

”Vi har en deal”, twittrade Europeiska rådets ordförande Charles Michel, som leder toppmötet.

”Alla 27 ledarna enades om ytterligare ett stödpaket på 50 miljarder euro för Ukraina inom EU:s budget. Detta låser fast långsiktig, förutsägbar finansiering för Ukraina”, fortsatte han.

Stödet på 50 miljarder euro – varav 33 miljarder i lån – som EU utlovat Ukraina de kommande fyra åren är fullständigt avgörande för Ukraina vars statskassa i mars är tom.

Signal till USA

Beskedet att EU backar upp Ukraina är också en extremt viktig signal till andra givare, inte minst USA där stödet till det krigsdrabbade landet alltmer ifrågasatts.

– Ett samlat besked från EU är inte bara en stark signal till Ukraina utan också en stark signal till USA att Europa står fast, samlat, enigt i sitt stöd till Ukraina. Därmed kan vi också med viss kraft säga att vi vill att USA fortsätter sitt stöd till Ukraina. Det blir svagare om EU inte kan stå stadiga själva, sade statsminister Ulf Kristersson (M) på väg in till mötet på torsdagsmorgonen.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj välkomnade beslutet.

”Fortsatt ekonomiskt EU-stöd till Ukraina kommer stärka den långsiktiga ekonomiska och finansiella stabiliteten vilket är lika viktigt som militärt stöd och sanktionstryck på Ryssland”, skriver han på X.

”Det är väldigt viktigt att beslutet togs av alla 27 ledarna, vilket återigen bevisar EU:s starka enighet”.

Vad fick Ungern?

In i det sista var utgången av mötet oklart. På torsdagsmorgonen pågick separata förhandlingar mellan Orbán och Europeiska rådets ordförande Charles Michel, EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen, Frankrikes president Emmanuel Macron, Tysklands förbundskansler Olaf Scholz och Italiens premiärminister Giorgia Meloni.

När alla 27 ledarna väl satte sig runt mötesbordet på torsdagsförmiddagen återstod det bara att ge grönt ljus till Ukraina-pengarna.

Orbán hade i förhandlingarna krävt en slags nödbroms som alla 27 EU-chefer skulle ha möjlighet att dra varje år om de ansåg att Ukraina-pengarna inte användes på rätt sätt. Det fanns dock ingen aptit bland de övriga EU-ledarna att ge Orbán ytterligare möjligheter att lägga in veto i frågan och kravet fick inte gehör i torsdagens avtal.

I gengäld går EU-kommissionen med på att leverera en årlig rapport om hur EU-stödet används. Dessutom lovar stats- och regeringscheferna Orbán att de ska ta upp stödet för diskussion en gång om året, och vid behov, se över det om två år. 

Fotnot: Artikeln har uppdaterats. {{toplink}}

Forrige artikel Macron: EU måste satsa mer på innovation  Macron: EU måste satsa mer på innovation  Næste artikel Generation Z bryr sig mindre om politik Generation Z bryr sig mindre om politik
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.