Generation Z bryr sig mindre om politik

En orolig omvärld får unga att intressera sig mer för sig själva och mindre för de stora samhällsfrågorna. Det visar en ny rapport från Ungdomsbarometern. Av de 15 000 ungdomar som har intervjuats tror fler än hälften att politikerna inte kan lösa samhällsproblemen.

Det finns gott om orosmoln i Ungdomsbarometerns senaste generationsrapport. Andelen unga som intresserar sig för politik har minskat från 50 procent 2018 till 38 procent förra året. Tilltron till demokratin har också minskat. En femtedel av unga killar ställer sig inte bakom påståendet: ”Demokrati är i alla lägen det bästa systemet för att styra ett samhälle”.

Minskad tillit till demokratin som styrelseskick och en allmän upplevelse av att politikerna inte förmår att hantera samhällsproblemen är allvarligt, men utvecklingen går att vända. Det menar Ulrik Hoffman, vd på Ungdomsbarometern.  

– Unga är i dag väl medvetna om vilka utmaningar som finns globalt och i svenska samhället. Att intresset för politik, tron på demokrati och politikernas förmåga att hantera problem sjunker är allvarligt, men kan också vända tillbaka snabbt om samhället förändras i en positiv riktning, säger han i ett pressmeddelande.  

En orolig omvärld får ungdomarna att i stället värdera det som står närmare de själva, som den egna ekonomin, familj och vänner. Sex av tio ungdomar uppfattar livet som ”rikt på vänner” och tre av fyra upplever att de står ganska, eller väldigt nära, sina föräldrar.  

– De stora samhällsfrågorna får vänta och i stället engagerar sig unga i saker som skapar trygghet och säkrar nuet. Det kan handla om prioriteringar kring sin privatekonomi, utbildning, karriär eller sina vänner, säger Ulrik Hoffman. 

Färre antirasister

Intresset för somliga politiska frågor har förändrats drastiskt. Andelen unga som i dag identifierar sig som antirasist har exempelvis minskat med 15 procent, även andelen som ser sig som feminister och miljövänner har minskat. Kampen för kvinnors jämställdhet har också fått sig en törn. Unga tjejer som ser jämställdheten som en av de viktigaste samhällsfrågorna har minskat med 18 procentenheter på bara två år, från 64 till 46 procent.  

När de unga uppmanas välja vilken politisk fråga som står högst upp på agendan står sig miljö och klimat fortfarande starkt, detta trots att även den frågan har gått tillbaka. De som tycker att miljö och klimat är en av de viktigaste frågorna har minskat med 14 procentenheter på två år.  

Forrige artikel EU-ledarna överens om nytt stödpaket till Ukraina EU-ledarna överens om nytt stödpaket till Ukraina Næste artikel Kristersson: Mycket att prata med Orbán om – när vi är medlemmar i Nato Kristersson: Mycket att prata med Orbán om – när vi är medlemmar i Nato
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.