EU-parlamentariker var rysk agent – i 20 år

Under 20 år har en lettisk EU-parlamentariker varit agent för den ryska säkerhetstjänsten FSB, enligt ett internationellt avslöjande.

Den lettiska politikern Tatjana Ždanoka, 73, var invald i Europaparlamentet mellan 2004 och 2018. I EU-valet 2019 valdes hon återigen in i Europaparlamentet för partiet Latvijas Krievu savienība (Lettlands ryska union), som ledamot i Europeiska fria alliansen.

Under hela den här perioden har hon varit agent för den ryska säkerhetstjänsten FSB. Det visar läckta mejl som oberoende ryska tidningen The Insider tagit del av och som Expressen nu publicerar i ett internationellt samarbete. 

Öppet stöd för Ryssland

En serie läckta e-postmeddelanden mellan Tatjana Ždanoka och hennes kontaktpersoner inom FSB visar hur hon skickar vidare interna EU-diskussioner och planer och informerar om kommande aktiviteter. Av mejlen framgår också hur hon återkommande stämmer träff med sin kontaktperson inom FSB.

Lettiskan har enligt tidningen länge gjort sig känd för sitt öppna stöd till Ryssland.

”Både i Baltikum och i Bryssel har hon spridit propaganda kring påstådda brott mot ryssars rättigheter i Baltikum och argumenterat för en Kremlvänlig politik”, skriver tidningen.

I EU-parlamentet har hon vägrat fördöma Rysslands anfall på Ukraina.

Det här ledde till krav 2022 på att Tatjana Ždanoka skulle uteslutas ur det samarbete som Europeiska fria alliansen har med de gröna i parlamentet. 

”Trots våra upprepade uppmaningar vägrade Tatjana Ždanoka att fördöma Ryska federationens invasion av Ukraina. Denna grundläggande oenighet gör det omöjligt att behålla vårt långvariga samarbete med henne inom den politiska gruppen De gröna/EFA”, skrev partigruppen vid tillfället.

Dagen innan Europeiska fria alliansen skulle fatta beslut om att utesluta Tatjana Ždanoka lämnade hon partigruppen av egen vilja. Hon sitter fortfarande kvar i parlamentet som grupplös.

”Föga förvånande”

Miljöpartiets Alice Bah Kuhnke beskriver dagens avslöjande om Ždanoka som ”extremt obehagligt och allvarligt och problematiskt”. Samtidigt är hon inte förvånad.

– Fruktansvärt, föga förvånande. Vi får ju löpande rapporter som parlamentariker. Och jag vet ju sedan jag var minister i Sveriges regering hur Ryssland och Putins agenter arbetar och de har ju nätverk överallt, säger hon till Expressen.  

Fotnot: I en tidigare version av den här artikeln angavs felaktigt att Tatjana Ždanoka ingått i partigruppen De gröna

Forrige artikel Skolverkets nya gd får högre lön än Fredriksson Skolverkets nya gd får högre lön än Fredriksson Næste artikel Persson föreslås fortsätta som Swedbank-ordförande
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.