EU-parlamentet vill skärpa den gränsöverskridande cancervården

I dag tisdag debatterar EU-parlamentet om hur unionen ska bekämpa cancer mer effektivt. Ulrika Årehed Kågström ser ett stort värde av en EU-gemensam cancerplan. Acko Ankarberg Johansson (KD) tror att frågan kan bli stor under det svenska EU-ordförandeskapet nästa vår.

EU-parlamentets särskilda utskott för cancerbekämpning (BECA) har presenterat ett betänkande och en cancerplan om hur EU-länderna tillsammans ska kunna vidta åtgärder och bli mer kraftfulla i kampen mot cancer.

BECA:s förslag ska under tisdagen debatteras i EU-parlamentet, och under onsdagen ska parlamentet rösta igenom ett beslut om hur unionen ska gå vidare.

Gemensam upphandling

BECA föreslår bland annat att EU bör underlätta kliniska prövningar för cancerpatienter, öka tillgången på cancerläkemedel och underlätta tillgången till gränsöverskridande sjukvård. BECA vill också utöka ländernas gemensamma upphandlingsförfaranden.

Dessutom föreslår utskottet att cancerpatienter garanteras ”rätten att bli bortglömd”, det vill säga att cancerpatienter inte diskrimineras ekonomiskt efter avslutad behandling om de vill ansöka om kredit eller försäkringar.

Sätter agendan

Cancerfondens generalsekreterare Ulrika Årehed Kågström ser mycket positivt på BECA:s cancerplan och tror att den har en stor betydelse.

– Det lyfter fram cancerfrågan i strålkastarljuset och påvisar vilka enorma behov av insatser som finns. Dessutom sätts frågan på den politiska dagordningen även nationellt, säger hon till Altinget.

Ulrika Årehed Kågström påpekar att cancerplanen är omfattande och har ett ”helhetstänk”, vilket hon menar belyser alla viktiga aspekter i bekämpandet av cancer. 

– I planen lyfts hela behovskedjan fram från prevention, tidig upptäckt, vård, rehabilitering och forskning. Det finns en tydlig målsättning och i vissa delar har man även satt en budget, säger hon.

Strategi debatteras i vår

Socialutskottets ordförande Acko Ankarberg Johansson (KD) tycker att EU-parlamentets initiativ är positivt men poängterar att EU generellt sett inte har med svensk sjukvård att göra.

– Men i de delar där vi samordnar oss är det viktigt att vi tar tillvara den kunskap som finns inom området i andra EU-länder, säger hon till Altinget.

– Frågan om BECA:s förslag på EU-plan mot cancer debatteras i socialutskottet senare i vår och kan bli aktuellt under svenska EU-ordförandeskapet. Det kan bli en stor diskussion, säger hon.

Även tillgången på läkemedel och lagstiftning diskuteras i riksdagen under våren.

– Då blir även Riksrevisionens kritik mot statens hantering av subventionerade läkemedel viktig, säger Ankarberg Johansson.

Artikeln är uppdaterad.

Forrige artikel Här är partiernas utbildningspolitiker som vill stanna och lämna Här är partiernas utbildningspolitiker som vill stanna och lämna Næste artikel Landsbygdsministern om artskyddet och skogen: Prioriterad fråga Landsbygdsministern om artskyddet och skogen: Prioriterad fråga
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.