Här är partiernas utbildningspolitiker som vill stanna och lämna

Moderaterna, Liberalerna och Centerpartiet förlorar var sin utbildningspolitisk talesperson efter valet. Det visar Altingets genomgång av vilka som kandiderar. Daniel Riazat (V) kandiderar fortfarande till riksdagen, men i ett nytt valdistrikt. 

Altinget har gjort en samanställning av riksdagspartiernas utbildningspolitiska talespersoner inför valet. Många av de redan sittande ledamöterna kandiderar även i år till riksdagen, men tre talespersoner ställer inte upp igen.

I många av partierna har det skett förändringar på vilka som är talespersoner och vilka som ska vara ledamöter i vilket utskott. En av förändringarna är moderaten Lars Hjälmered som fick uppdraget som utbildningspolitisk talesperson efter att paritet petat Kristina Axén Olin. Sverigedemokraterna gav i stället tillbaka uppdraget som utbildningspolitisk talesperson till Richard Jomshof. 

Socialdemokraterna

Utbildningsministern Anna Ekström har inte suttit i riksdagen tidigare eller kandiderat. Till valet i höst tänker hon fortsätta så, men huruvida hon hoppas på att sitta kvar som utbildningsminister eller inte i en potentiell Anderssonregering är något hon helst lämnar osagt.

– Det är statsminister Magdalena Andersson som bestämmer vilka som ska vara statsråd, men jag kommer att fortsätta kämpa för att bygga Sverige starkt med utbildning, säger Anna Ekström i ett skriftligt svar till Altinget.

Utbildningsutskottets ordförande Gunilla Svantorp hoppas i alla fall sitta kvar i riksdagen efter nästa val. Hon har representerat Socialdemokraternas utbildningspolitik i riksdagen och hoppas kunna fortsätta med de sakfrågorna om hon har partiets förtroende. 

Centerpartiet

Fredrik Christensson som är utbildningspolitisk talesperson för Centerpartiet fortsätter inte i riksdagen efter september. Vem som tar över rollen efter Christensson är inget han vet eller spekulerat om. 

Moderaterna

Lars Hjälmered blev nyligen utbildningspolitisk talesperson i Moderaterna. Det var efter att Kristina Axén Olin petades från uppdraget. För tillfället är Lars Hjälmered också andre vice ordförande i utbildningsutskottet, men uppdraget blir kortlivat då han inte kandiderar till höstens val. 

– Vi har en del bra ledamöter i utbildningsutskottet som hade kunnat ta över rollen som talesperson. Bland annat är Josefin Malmqvist och Marie-Louise Hänel Sandström väldigt kunniga i utbildningsfrågor. Noria Manouchi är också någon som skulle kunna ta över, säger Lars Hjälmered till Altinget. 

Josefin Malmqvist blev också nyligen tillsatt som ledamot i utbildningsutskottet. Hon kandiderar till höst för Stockholms läns valkrets. Marie-Louise Hänel Sandström har varit ledamot sedan 2018 i utbildningsutskottet och Noria Manouchi har lika länge varit suppleant. Båda kandiderar till höst och Marie-Louise Hänel Sandström säger till Altinget att hon gärna fortsätter driva utbildningspolitik nästa mandatperiod. 

Vänsterpartiet

Dalabänkens yngste skolpolitiske talesperson Daniel Riazat kandiderar till riksdagen även i år. Men han lämnar Dalarnas valkrets för Stockholms i stället. Hans kollega Ilona Szatmári Waldau är talesperson för högre utbildning och forskning och hon hoppas också fortsätta i riksdagen efter valet. 

Sverigedemokraterna

I SD bytte man nyligen talespersoner. Veteranen och partisekreteraren Richard Jomshof intog nyligen sin nygamla roll som utbildningspolitisk talesperson. Före detta moderaten Patrick Reslow fick därmed lämna sitt uppdrag. Både Reslow och Jomshof kandiderar till nästa mandatperiod och båda hoppas fortsätta arbeta med sakfrågor de brinner för.

– Min väldigt, väldigt starka önskan är att gå tillbaka och ta en talespersonroll eller engagera mig i en sakfråga för det är därför jag sitter i riksdagen, sa Richard Jomshof i en tidigare intervju till Altinget. 

Kristdemokraterna

Christian Carlsson är skolpolitisk talesperson och Pia Steensland är talesperson för högre utbildning och forskning. Båda kandiderar till riksdagen och hoppas fortsätta sitt arbete med utbildningsfrågor. 

Liberalerna

Utbildningsutskottets förste vice ordförande och Liberalernas utbildningspolitiska talesperson Fredrik Malm ställer upp till riksdagen fortfarande. Han hoppas behålla sina uppdrag i partiet och utskottet under nästa mandatperiod, men hoppas ännu mer på att kunna byta ut utbildningsutskottet mot ett departement. 

– Som oppositionsparti ska man ju egentligen inte säga att man vill vara kvar i utskottet utan att man vill till utbildningsdepartementet snarare, säger Fredrik Malm till Altinget. 

Liberalernas talesperson för högre utbildning och forskning Maria Nilsson ställer däremot inte upp på någon riksdagslista i år. 

 

 

Miljöpartiet

Miljöpartiets skolpolitiska talesperson Annika Hirvonen och deras talesperson för högre utbildning och forskning Camilla Hansén kandiderar båda till riksdagen i höst. 

Altinget har sökt skolministern Lina Axelsson Kihlbom (S) för en kommentar om hon kandiderar i höstens val, men hon har inte återkommit vid publicering. Skolministern har för tillfället inget riksdagsmandat. 

Forrige artikel Regeringen lägger motbud till riksdagens lantbruksstöd Regeringen lägger motbud till riksdagens lantbruksstöd Næste artikel EU-parlamentet vill skärpa den gränsöverskridande cancervården EU-parlamentet vill skärpa den gränsöverskridande cancervården
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.