EU värnar om landsbygden, gör regeringen det?

Under förra årets valrörelse var det flera partier som högljutt talade om landsbygdens förutsättningar. Nu när valet är över kan vi konstatera att alldeles för få av de löften blivit verklighet. Landsbygdsborna behöver reformer, skriver Daniel Bäckström, 1:e vice partiordförande och landsbydspolitisk talesperson (C).

Såväl på EU-nivå som nationellt behövs insatser för mer livskraft och framtidstro i Sveriges landsbygder. Dels finns starka önskemål kopplat till den vision för landsbygdsområdena som EU-kommissionen arbetar med. Men samtidigt måste Sveriges regering ta sitt ansvar för att hantera de många utmaningar som finns här på hemmaplan.

Alla delar av Sverige, stad som land, behöver varandra. Våra landsbygder bidrar med gröna innovationer, jobb och växtkraft, men förutsättningarna behöver bli bättre. Tyvärr upplever i dag många människor att polariseringen i samhället ökat. I delar av vårt land finns också ett missnöje. En känsla av att det aldrig riktigt blir landsbygdens tur, att man är nedprioriterad. Den oro som människor känner behöver tas på allvar. Med rätt insatser kan vi få fler att känna hopp.

Under förra årets valrörelse var det flera partier som högljutt talade om landsbygdens förutsättningar. Nu när valet är över kan vi konstatera att alldeles för få av de löften som utställdes under valrörelsen blivit verklighet. Att regeringen återinfört landsbygdsdepartementet räcker inte. Landsbygdsborna behöver reformer.

Regeringen har ett stort ansvar

EU-kommissionen arbetar sedan 2021 med en vision om starkare, sammanlänkade, resilienta och välmående landsbygdsområden 2040. Riksdagen har behandlat regeringens ståndpunkter för beslutet i ministerrådet. Likt regeringen välkomnar Centerpartiet den övergripande visionen för att stärka landsbygderna i EU. Samtidigt har Sverige och Sveriges regering ett stort ansvar när det gäller att uppnå både kommissionens vision och för att ta itu med de samhällsproblem som människor i Sveriges landsbygder upplever. Ska det arbetet bli framgångsrikt måste regeringen visa mycket mer handlingskraft. Därför har jag valt att lämna in en interpellation för att ge landsbygdsminister Peter Kullgren en möjlighet att informera riksdagen om hur regeringen ser på saken.

Ur ett brett perspektiv kan konstateras att Sveriges landsbygder har en lång rad utmaningar. Det handlar om allt från ekonomin i våra landsbygdskommuner till kompetensbrist, tillgången till hälso- och sjukvård och till bostäder, behov av infrastruktur och kommunikationer, villkoren för livsmedelsproduktionen, tryggheten och förutsättningarna för den lokala demokratin.

Landsbygden har en viktig roll att spela

Det är lätt att se att landsbygdens utmaningar handlar om grundläggande samhällsfunktioner. Landsbygdspolitiken är inte en smal fråga. Vi som driver landsbygdsfrågorna representerar inget särintresse. Tvärtom är grunden för detta arbete att hela samhället behöver fungera, i hela landet. Därför har också landsbygdsministern ett tungt ansvar att se till så att hela regeringen driver landsbygdspolitik. Än så länge har vi tyvärr sett väldigt lite av detta.

I en orolig tid, med krig i vårt närområde, och när vi sett hur vi kan drabbas och påverkas av allvarliga kriser måste vi också minnas att landsbygderna har en viktig roll att spela för vår gemensamma trygghet. Vi måste känna oss trygga med att vi i Sverige har förmågan att producera livsmedel så att vi klarar allvarliga händelser. Tydliga mål måste sättas. Och vi behöver forma en politik som gör att mer mat kan produceras i Sverige.

Vi är hela Sveriges röst

Centerpartiet är hela Sveriges röst. Vi vill ge människor en chans att känna framtidstro. I en prövande tid behöver hela Sveriges potential, alla Sveriges möjligheter, alla människors kraft tas tillvara. Vårt land ska vara ett land där alla kan göra en livsresa och växa som människa. Under kommande år behövs därför en ambitiös reformagenda för ett jämlikare och mer livskraftigt Sverige.

Forrige artikel SD visar att antidiskrimineringsarbetet behövs mer än någonsin SD visar att antidiskrimineringsarbetet behövs mer än någonsin Næste artikel Använd flaskhalsintäkterna till energieffektivisering, Busch Använd flaskhalsintäkterna till energieffektivisering, Busch
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.