EU:s klimatkommissionär Frans Timmermans avgår – han ersätter

EU-kommissionens vice ordförande Frans Timmermans avgår för att fokusera på valkampanjen i Nederländerna. Hans slovakiska kommissionskollega Maroš Šefčovič har utsetts till ersättare.

Af Oliver Ruby, Charlotta Asplund Catot

 

EU-kommissionären med ansvar för klimatåtgärder tillika kommissionens verkställande vice ordförande, Frans Timmermans, avgår från sin post.

Frans Timmermans kommer istället att återvända till Nederländerna för att leda valkampanjen för en nybildad röd-grön koalition i det holländska riksdagsvalet, och ger sig därmed in i kapplöpningen om att bli landets nästa premiärminister.

Beskedet kom på tisdagen efter att koalitionen formellt meddelat att Timmermans fått förtroendet att leda valkampanjen. Redan i juli meddelade Timmermans att han skulle ställa upp i den kommande riksdagsvalet, som hålls den 22 november 2023.

Totalt blev det nio år i kommissionen för Frans Timmermans.

– Jag tackar Frans Timmermans för hans passion och outtröttliga arbete för att förverkliga den europeiska gröna given. Han har varit en nyckelmedlem i kommissionen. Tack vare hans enastående insatser och starka personliga engagemang har vi gjort framsteg mot att uppfylla EU:s mål att bli den första klimatneutrala kontinenten och höja ambitionsnivån för klimatet globalt, säger EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen i ett pressmeddelande.

Ursula von der Leyen har utsett den slovakiska EU-kommissionären Maroš Šefčovič till att ta över rollen som verkställande vice ordförande och det övergripande ansvaret för miljöarbetet i kommissionen. Fram till dess att Nederländerna utser en ny kommissionär kommer Maroš Šefčovič också att vara EU-kommissionär med ansvar för klimatåtgärder.

Maroš Šefčovič har varit vice ordförande sedan 2019 och har fram tills nu haft interinstitutionella relationer på sitt bord. Han har tidigare bland annat varit energikommissionär.

Hur portföljfördelningen ser ut när en ny nederländsk kommissionär tillsätts är dock oklart – ersättaren får inte nödvändigtvis samma portfölj som Timmermans hade.{{toplink}}

Forrige artikel Ny ordförande för samers sanningskommission Næste artikel Anders Tegnell släpper bok om pandemin Anders Tegnell släpper bok om pandemin
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.