Få försvarspolitiker vill överge riksdagen

Försvarsutskottets verkliga veteran, liberalen Allan Widman, är i färd med att lämna riksdagen. Även Miljöpartiets försvarspolitiska talesperson Elisabeth Falkhaven tackar för sig vid mandatperiodens slut. I övrigt hoppas partiernas försvarspolitiker på att återvända till riksdagen efter valet.

Partiernas försvarspolitiker är en ovanligt stabil skara inför höstens riksdagsval. Alla utom två hoppas ta sig in i riksdagen igen vid valet. En av de två som inte kandiderar är veteranen Allan Widman (L). Han konstaterar att han kommer vara uppe i 20 år i försvarsutskottet när mandatperioden är över, konstaterar han. Till och med när han var ordförande i EU-nämnden lyckades han bibehålla sin plats i försvarsutskottet, tack vare att sammanträdesdagarna inte krockade.

– Det är många som trivs i försvarsutskottet. Man sitter ofta gärna och länge, säger han till Altinget.

Men nu kliver han ur riksdagspolitiken. Han kandiderar inte heller för Liberalerna i vare sig region- eller kommunalvalet.

– Jag har varit förtroendevald i 36 år. Det är en lång värnplikt, säger Widman som siktar på att skriva en bok om sin tid i riksdagspolitiken.

MP-ledamot längtar hem

Miljöpartiets försvarspolitiska talesperson, Elisabeth Falkhaven, har endast suttit i riksdagen en mandatperiod. Uppdraget som riksdagspolitiker är roligt, men hon längtar hem.

– Jag trivs inte jättebra i Stockholm. Jag vill vara på landet, med mina djur och nära den gröna skogen, säger Elisabeth Falkhaven till Altinget.

Försvarspolitiken var ett nytt område för henne när hon tog plats i försvarsutskottet hösten år 2018.

– Det är ett jätteintressant område. Det är allvarsamma frågor. Just nu känns det otroligt viktigt och jag tror tyvärr inte det kommer bli lugnt i omvärlden igen på ett bra tag. Det är en viktig position i försvarsutskottet säger hon.

Han pekar ut sin efterträdare

Allan Widman är inte bekymrad för att det ska uppstå en försvarspolitisk lucka i de liberala leden när han gör sin sorti.

– Vi har en jättefin kandidat som toppar listan i Södermanland: Johanne Hildebrandt. Det vore en i mina ögon utmärkt ersättare, säger Allan Widman om Hildebrand som har en bakgrund som krigskorrespondent och som är ledamot i Kungliga krigsvetenskapsakademien.

Beslutet att kliva av som politiker har ingenting med det stundtals turbulenta läget i Liberalerna att göra, enligt Widman, utan ett beslut han fattade redan före valet 2018. 

Försvarspolitikerna som kandiderar i valet till riksdagen:

Peter Hultqvist (S), försvarsminister

Niklas Karlsson (S), vice ordförande försvarsutskottet, ordförande försvarsberedningen

Pål Jonson (M), försvarspolitisk talesperson, ordförande försvarsutskottet

Daniel Bäckström (C), försvarspolitisk och landsbygdspolitisk talesperson

Mikael Oscarsson (KD), försvarspolitisk talesperson

Hanna Gunnarsson (V), försvarspolitisk talesperson

Per Söderlund (SD), försvarspolitisk talesperson

Forrige artikel Ex-ministern ansvarade för rekryteringen av gd – fick själv jobbet Ex-ministern ansvarade för rekryteringen av gd – fick själv jobbet Næste artikel Överblick: Åkesson vill stoppa rusande bensinpriser och MSB kräver att fler skyddsrum inspekteras Överblick: Åkesson vill stoppa rusande bensinpriser och MSB kräver att fler skyddsrum inspekteras
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.