Överblick: Åkesson vill stoppa rusande bensinpriser och MSB kräver att fler skyddsrum inspekteras

Försvarsministern tillbakavisar information om invasion av Sverige. MSB kräver att fler skyddsrum ska kunna inspekteras. SD:s Jimmie Åkesson vill sänka skatten på drivmedel. Danmark vill införa livstidsförbud för köp av cigaretter för vissa.

I ett anförande i FN:s generalförsamling anförde USA:s ambassadör Linda Thomas-Greenfield att Ryssland hotar med att invadera Sverige och Finland. Men försvarsminister Peter Hultqvist meddelar att det inte finns någon militär aktivitet som tyder på att uppgifterna stämmer, men att de inte bara kan avfärda den här typen av uppgifter.

– Det här är uppgifter som vi grundligen kommer analysera och kontrollera och följa upp, vad de bygger på. Men det är så att i tidigare riksdagsbeslut anges att ett angrepp mot Sverige kan inte uteslutas, säger han till TT.

Rusande priser

Bensin- och dieselpriserna fortsätter uppåt, från redan rekordhöga nivåer. Rysslands invasion av Ukraina skapar osäkerhet och gör att priserna sticker i väg, enligt finansminister Mikael Damberg. Han uppger att de analyserar olika scenarier och åtgärder som skulle kunna mildra effekterna av prishöjningarna.

Omkring 55 procent av drivmedelspriserna utgörs av skatt. SD:s partiledare Jimmie Åkesson vill sänka skatten och reduktionsplikten på drivmedel.

– Nu måste regeringen agera. Vi hade partiledarmöte i går, och då lyfte jag detta. Ska vi få uthållighet i sanktionerna måste vi göra något också på hemmaplan. Man kan skylla på Putin och kriget men till stor del är drivmedelspriserna i Sverige svensk politik, säger han till TT.

8o procent har inte inspekterats

Sverige har drygt 64 000 skyddsrum runt om i landet med plats för sju miljoner människor. Sedan 2002 har inga nya skyddsrum byggts och 80 procent av dem har inte kontrollerats om de fungerar på över tio år.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har i uppgift att inspektera skyddsrummen och ska under året se över 2 000 av dem. Men myndigheten vill öka takten och meddelar kravet till regeringen.

– Vi har flera gånger lyft frågan för om man ska göra 5 000 kontroller. Men vi har styrt kontrollerna till de områden som är mest militärt utsatta. Alla Gotlands skyddsrum är kontrollerade, säger Henrik Larsson, enhetschef på MSB, till Aftonbladet.

Livstidsförbud

Den danska regeringen överväger ett livstidsförbud mot att köpa cigaretter eller tobak för alla som är födda efter 2010, erfar danska Altinget.dk. Förslaget väntas bli en del av en större reform som regeringen lägger fram.

Danmark skulle i så fall bli en av de första länderna i världen med ett sådant förbud, tillsammans med Nya Zealand. Danska ungdomar är de yngsta i världen i förhållande rökstart och var fjärde dödsfall i Danmark beror på rökning.

Forrige artikel Få försvarspolitiker vill överge riksdagen Få försvarspolitiker vill överge riksdagen Næste artikel Här uppmärksammas kvinnokampsdagen Här uppmärksammas kvinnokampsdagen
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.