Hela listan: Fem länder kvar att föreslå sin EU-kommissionär

Nu återstår bara fem av EU:s 27 länder som ska lägga fram ett bud på en ny EU-kommissionär. Här kan du se kandidaterna.

BRYSSEL. På torsdagen tillkännagavs namnen på både Luxemburgs och Rumäniens kandidater till nästa EU-kommission.

Det är den konservative Christophe Hansen och socialdemokraten Victor Negrescu, som båda för närvarande är ledamöter av Europaparlamentet.

Därmed har 22 av 27 EU-länder pekat ut sin kandidat för en plats i toppen av EU:s hierarki under de kommande fem åren. Av dessa är endast sex kvinnor.

{{toplink}}Kommissionens ordförande Ursula von der Leyens ambition om en jämn könsfördelning i sin nästa EU-kommission äventyras därmed om inte flera av de manliga kandidaterna underkänns av Europaparlamentet, när de folkvalda parlamentarikerna ska grilla de hoppfulla kandidaterna inom sina nya expertområden och bedöma om de är politiskt lämpliga.

Länderna har fram till den 30 augusti på sig att lämna in sina bud innan von der Leyen kan lägga sitt slutliga kommissionspussel och fördela de olika posterna.

Sedan går bollen över till Europaparlamentet.

Erfarenheten från de senaste åren är att ett eller flera huvuden kommer att rulla i detta sammanhang.

Artikeln är översatt från Altinget.dk. {{toplink}}

Forrige artikel Här är svenskarna som ska leda parlamentets utskott Här är svenskarna som ska leda parlamentets utskott Næste artikel S: Inför etableringsstopp för fristående förskolor S: Inför etableringsstopp för fristående förskolor
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.