S: Inför etableringsstopp för fristående förskolor

Socialdemokraterna kräver ett etableringsstopp för fristående förskolor och menar att det redan finns ett färdigt förslag. ”Det är olyckligt att Åsa Westlund försöker vilseleda väljarna”, säger skolminister Lotta Edholm (L), som menar att det är felaktigt.

Enligt SCB:s prognos kommer alla kommuner få färre förskolebarn de kommande fem åren.  

– Ägarna till fristående förskolor riskerar att bli de stora vinnarna på den här situationen, säger Åsa Westlund (S), utbildningspolitisk talesperson på en pressträff.

Hon pekar på att de kommunala förskolorna som behöver ha en beredskap, medan de fristående slipper stå med överkapacitet. Det leder till att kommunerna har högre kostnader än de fristående förskolorna, som enligt Åsa Westlund blir överkompenserade. 

Etableringsstopp

Enligt S beräkningar ligger överkompensationen till fristående förskolor på 1,6–1,9 miljarder, vilket enligt partiet motsvarar 4 000 barnskötare. 

– Vi kräver att regeringen snabbt stoppar den här bisarra överkompensationen till fristående förskolor. 

Det finns redan nu ett färdigt förslag, menar Westlund. 

– Det går ut på att kommunerna när de beräknar skolpengen till friskolor kan dra av för sina merkostnader. Exakt samma förslag går att använda på förskoleområdet.

Partiet vill också att regeringen inför ett etableringsstopp för fristående förskolor.  

– Vi ska naturligtvis inte släppa in fler aktörer på marknaden i ett sådant här läge, säger Åsa Westlund. 

”Vilseleder väljarna”

Skolminister Lotta Edholm (L) menar att Westlunds påstående om att det skulle finnas ett färdigt förslag är direkt felaktigt. 

”Eftersom Socialdemokraterna undantog förskolan i den utredningen som förslaget bygger på finns det inget beredningsunderlag för förskolan att ta vidare, utan det kräver utredning. Det är olyckligt att Åsa Westlund försöker vilseleda väljarna genom att påstå något annat”, skriver hon till Altinget. 

Skolministern lyfter också att regeringen i Vinstutredningen har lagt tilläggsdirektiv om att vinststopp ska utredas även för fristående skolor. 

Facket: Se över finansieringen

Fackförbundet Sveriges lärares ordförande Anna Olskog menar att de minskade barnkullarna redan har fått ”absurda följder” i skolan och att det krävs åtgärder för att samma sak inte ska ske i förskolan. 

– Det är väl inte orimligt att anta att det skulle kunna få liknande konsekvenser för kommunernas förskoleverksamhet i samband med att barnkullarna minskar, säger hon till Altinget och fortsätter: 

– Det system vi har idag leder ju ökade och oväntade kostnader för kommunen att de fristående skolorna måste ersättas med motsvarande summa även om de inte har fått motsvarande kostnadsökning. Vi vill inte se en liknande utveckling för förskolan.

Fackförbundet hoppas att regeringens utredning om en nationell skolpengsnorm kommer komma med förslag som innebär att man kommer till rätta med problematiken.

– Man skulle kunna tänkta sig att samma översyn behöver göras av förskolans finanisering, säger Anna Olskog. 

Beslutskedja: En nationell skolpengsnorm för ökad likvärdighet

2/11
2023
3/11
2023
3/11
2023
10/11
2023
26/8
2024
1/11
2026

Forrige artikel Hela listan: Fem länder kvar att föreslå sin EU-kommissionär Hela listan: Fem länder kvar att föreslå sin EU-kommissionär Næste artikel Lagrådets kritik: Regeringen missar klimatlagen Lagrådets kritik: Regeringen missar klimatlagen
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.